Våldtog 12-åring under vapenhot – döms till fängelse

Domen: Har visat särskild hänsynslöshet

Publicerad 2020-06-23

En 12-årig flicka våldtogs av en inkräktare medan mannen hon var hemma hos gick till affären.

Men i själva verket visade det sig vara samma man som återvänt – iförd maskering.

Nu har 31-åringen dömts till fängelse för grov våldtäkt mot barn.

I slutet av januari var en 12-årig flicka hemma hos en 31-årig man i Alingås. På vilket sätt de båda var bekanta är okänt, men flickan ”befann sig i en miljö där hon borde kunna känna sig trygg och säker” enligt den dom som nu fallit.

De båda hade umgåtts flera gånger tidigare. Men den här dagen skulle inte bli som andra.

31-åringen sa till flickan att han skulle gå i väg till affären för att handla.

Våldtogs under pistolhot

Medan 31-åringen var borta trängde sig en man in i bostaden, maskerad med hål för ögonen, och satte ögonbindel på flickan. Han band även hennes händer med tyg. Sedan tryckte han en pistolmynning mot hennes huvud och våldtog henne.

– Om du inte håller käft så skjuter jag dig, ska mannen ha sagt under våldtäkten.

Sedan gick han.

Kort därefter återvände 31-åringen och sa till flickan att duscha. Sedan slog han larm till SOS. Till polis uppgav 31-åringen att flickan beskrivit vad hon varit med om och även gett ett signalement på hur gärningsmannen sett ut.

Men det skulle inte dröja länge innan polisen förstod att våldtäktsmannen och 31-åringen var samma person.

Alingsås tingsrätt (arkivbild).

Drogades med lugnande

Enligt domen som nu fallit i Alingsås tingsrätt hade mannen innan våldtäkten drogat flickan med bensodiazepiner, lugnande narkotikaklassade tabletter, under förevändningen att det var vitaminer och medicin.

Åklagaren menar att mannen gett flickan preparaten kontinuerligt sedan i höstas.

När flickan var på väg till sjukhuset för undersökning blev hon allt mer frånvarande och dåsig. Prover visade att flickan hade så pass höga halter av substanserna i kroppen att det skulle kunna medföra förvirring, minnesrubbningar och desiorentering.

I 31-åringens hem förvarades tabletterna i en burk märkt med ”Zink”. I bostaden hittades också en soft air gun, vars pistolmynning hade dna från såväl flickan som 31-åringen.

Genom dna har mannen även kunnat knytas till de tygstycken som bundits runt flickans armar, mössan med hål för ögonen som gärningsmannen hade på sig, samt sperma på flickans kropp.

Rätten har även kunnat fastslå att 31-åringen ljög om sitt alibi. I affären var han aldrig.

”Helt hjälplöst tillstånd”

31-åringen nekar till gärningen. Förklaringen till hur hans sperma kan ha hamnat på flickans kropp är att hon kan ha fått på sig det via hans sängkläder, menar 31-åringen.

Hans alternativa förklaring är att han samma morgon onanerade i duschen och torkade av sig med en handduk. Kanske hade flickan använt samma handduk efter att hon duschade och på så vis fått sperman på kroppen, menade mannen.

En linje som underkänts genom teknisk undersökning – och som Alingsås tingsrätt inte köpt.

31-åringen har nu dömts till sex års fängelse för grov våldtäkt mot barn och misshandel. Han ska även betala skadestånd på 220 000 kronor till flickan.

Rätten menar att mannen ”visat särskild hänsynslöshet” då flickan haft förtroende för honom, samt att han försatt henne i ett ”helt hjälplöst tillstånd” genom att droga och binda henne.