Historiskt beslut om polisen i Minneapolis

Tina Magnergård Bjers/TT

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2020-06-08

Poliskåren i Minneapolis i USA kommer att avvecklas i sin nuvarande form – och en ny modell ska skapas, säger företrädare för staden.

Därmed tillmötesgås de demonstranter som högljutt protesterat i staden där George Floyd dödades under ett polisingripande.

– Polissystemet här måste läggas ner, sade aktivisten och universitetslektorn Jason Sole i Minneapolis till TT på telefon häromdagen.

– Människor som gjort fel måste kunna ställas till svars. Polisen som pressade sitt knä mot (George) Floyds hals hade fått 18 anmälningar.

Skapa ny modell

På söndagen röstade nio av de 13 medlemmarna i Minnesotastadens stadsfullmäktige för att gå Sole och andra aktivister till mötes, rapporterar public servicekanalen NPR. Ledamoten Alondra Cano skriver på Twitter att stadens polis "inte går att reformera och att det nuvarande polissystemet kommer att upphöra".

– Vi har åtagit oss att avveckla polisarbetet så som det ser ut i Minneapolis för att tillsammans med staden skapa en ny modell för allmän säkerhet som faktiskt gör våra invånare säkra, säger stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender till nyhetskanalen CNN.

Avvecklingen kommer att ske gradvis, genom budgetbeslut och andra administrativa åtgärder den närmaste tiden, enligt amerikanska medier. Det finns risk för att Minneapolis står utan poliser eller ordningsmakt i en mellanperiod och många frågor kring detta är obesvarade, noterar NPR.

Bender säger hon vill flytta polisens nuvarande finansiering till samhällsbyggande åtgärder. Jason Sole har efterfrågat poliser som på riktigt representerar samhället – som "ser ut som dem som bor här och som är fredsmäklare".

Vill ge jobb åter

Minneapolis demokratiske borgmästare Jacob Frey är dock emot att man gör sig av med poliskåren.

Det är också basen för stadens mäktiga polisfack, Bob Kroll. Kroll har lovat att fajtas för att de fyra poliser som deltog i ingripandet mot George Floyd – som avskedats och delgivits misstankar om brott – ska få sina jobb tillbaka, skriver den lokala tidningen Star Tribune. Under helgen blev Kroll utbuad och ombedd att lämna en protestsamling. Han har efter det sagt att han stöder "en massiv strukturell reform" men inte att avskaffa hela polisorganisationen.

Det är nu två veckor sedan den svarte, liggande George Floyd dog när en polis pressade sitt knä mot hans hals i över åtta minuter. Dagarna efter spreds en video av det dödliga ingripandet och därefter har protester mot ordningsmaktens övervåld mot svarta flammat upp i flera amerikanska städer. Många demonstranter kräver att polisen ska få minskade anslag.

På vissa håll har de fått gehör. New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att han kommer att sänka stadens polisbudget till förmån för ungdomsverksamhet och socialtjänst, rapporterar lokala medier.

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger enligt Reuters att stora förändringar är att vänta även där för poliskåren, med skärpta krav och större kontroller.

Lagförslag från Demokraterna

President Donald Trump, som i förra veckan hotade med att sätta in militär mot demonstranterna, är negativ till kraven på minskade polisanlag. På Twitter skriver presidenten, utan att ha stöd för det, att demokraten Joe Biden – som av allt att döma blir hans motståndare i höstens presidentval – inte bara kommer att "dra in polisens pengar, utan även militärens pengar".

Biden i sin tur har anklagat Trump för att göda "hatets lågor". Han är på väg till Houston i Texas för att besöka George Floyds familj. Han kommer också att spela in ett meddelande som ska läsas vid Floyds begravning på tisdag.

Häktningsförhandlingarna för den polis som kommer att åtalas för att ha orsakat Floyds död hålls under måndagen. De tre övriga poliserna som medverkade vid ingripandet den 25 maj kommer också att ställas inför rätta.

Demokraterna i kongressen har presenterat ett lagförslag mot polisvåld och etnisk diskriminering. Enligt det 134 sidor långa förslaget ska offer för diskriminering kunna stämma enskilda poliser, strypgrepp vid polisingripanden ska förbjudas, krav om att bära kroppskamera införas för federala poliser och utredningarna av flera gånger utpekade poliser ska bli mer oberoende.

Lagförslagets chans att överleva senaten, som domineras av Republikanerna, är ännu oklar, skriver Reuters.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen