Folktandvården tillbaka i normalläge 2021

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Marika Qvist.
Foto: Nicklas Rudfell.
Marika Qvist.

Folktandvården i Skåne tvingades stoppa tandvård på grund av materialbrist.

Drygt hälften av klinikerna har nu åter kunnat öppna upp.

Men det kommer dröja länge tills man är i ett normalläge igen.

– Min förhoppning är att vi är det nån gång första kvartalet 2021, säger Marika Qvist, VD vid Folktandvården Skåne.

I mitten av mars meddelade Folktandvården Skåne att de på grund av materialbrist enbart skulle utföra akut tandvård. En farhåga fanns att samtliga inbokade behandlingar och undersökningar skulle behöva skjutas fram till månadsskiftet juni/juli.

Riktigt så illa blev det dock inte.

För en och en halv månad sedan hade materialsituationen förbättrats och Folktandvården Skåne började stegvis att bjuda in till fler behandlingar.

– Anledningen till att vi trappar upp stegvis är fler, säger Marika Qvist, VD för Folktandvården Skåne, och rabblar upp materialsituationen, semestertider och eventuellt bakslag med sjukskrivningar.

Återstartar den 17 augusti

Den 1 juni kunde 36 av de 66 klinikerna i Skåne åter starta upp med full verksamhet.

– Från den 17 augusti återstartar vi sen majoriteten av våra klinker, säger Marika Qvist.

En normal månad har Folktandvården Skåne cirka 80 000 besök. Under den period när de var som värst drabbade av coronakrisen bedrev de 5–10 procent av sin ordinarie verksamhet.

– Så det har varit betydligt färre besök i månaden. Från månadsskiftet mars/april fram till den 1 juni hade vi en starkt reducerad verksamhet.

Även om drygt 55 procent av klinikerna är öppna sedan en månad tillbaka innebär det inte att det är fritt fram för kunderna att komma in på en tandläkartid.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet patienter har varit 90–95 procent färre än pre-corona.

Ingen munfara för patienter

– Vi har utarbetat tydliga rutiner för hur vi nu bjuder in kunder. De patienter med störst målbehov bjuder vi in först. Sen kommer vi successivt under hösten av beta av de kunder som behöver komma till oss först.

De som prioriteras lägre kommer dock inte märka av några större effekter, mer än att det planerade besöket drar ut på tiden. Enligt Marika Qvist rör det sig trots allt om så kort tid att om man är frisk i munnen får det inga effekter på munhälsan.

– Jag skulle vilja säga att en förskjutning på två månader är rimlig. Min förhoppning är att man kommer uppleva att kommer till sin vårdgivare inom rimlig tid. Det är det vi jobbar för. I det långsiktiga perspektivet är jag trygg med att vi klarar av det här.

”Kännbart för vår del”

SVT Skåne berättade i våras att Region Skåne beviljat ett lån på 100 miljoner kronor, så att Folktandvården bland annat skulle ha råd med löneutbetalningarna.

Sedan den 1 juni arbetar den tidigare korttidspermitterade personalen åter för fullt men trots ekonomiska konsekvenser av coronavåren menar Marika Qvist att hon är trygg - då Folktandvården har en långsiktig ägare och god ekonomi i grund och botten.

– Ekonomiskt är det kännbart för vår del, naturligtvis. Vi befinner oss på en konkurrensutsatt marknad och kunderna är viktiga för oss i ett vårdperspektiv och intäktsperspektiv. Det blir kännbara konsekvenser av det här men därför är jag väldigt glad att vi har en god dialog med våra ägare.

”Ingenting blir väl som förr”

Trots att den värsta krisen tycks vara över är det fortfarande en lång väg kvar innan Folktandvården når ett normalläge.

– Det blir ett nytt normalläge men min förhoppning är att vi är det nån gång under första kvartalet 2021.

Hon lägger kort därpå till:

– Vi räknar med att vi behöver hösten för att arbeta i kapp detta och närma oss ett nytt normaltillstånd. Men ingenting blir väl som förr efter den här våren.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE