Trump bjuder in kritiserade sociala medier-profiler

Av: Nivette Dawod

Publicerad:

USA:s president Donald Trump anordnar ett evenemang om sociala medier i dag.

Men inga av de stora internetjättarna, som Facebook och Google, är inbjudna.

På gästlistan tros istället finnas ett flertal kritiserade personer, varav en som kallats både rasist och antisemit.

I dag träffas ett antal konservativa personer och grupper i Vita huset för Trumps evenemang om sociala medier.

Enligt Vita husets talesperson Judd Dere handlar det om att samla ledande personer ”för en robust konversation om möjligheter och utmaningar i dagens digitala atmosfär”, uppger bland annat CBS News.

Det är också tänkt att Trump ska hålla tal, uppger Reuters.

Några som däremot inte är inbjudna är de stora internetjättarna Facebook, Twitter och Google.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Rasistiska och antisemitiska

Istället tror amerikanska medier att ett antal kontroversiella gäster står på gästlistan. En person som twittrat om sin inbjudan är serietecknaren Ben Garrison, som publicerat serier på nätet som kallats både rasistiska och antisemitiska. Det finns dock uppgifter om att hans inbjudan kan ha dragits tillbaka, skriver sajten Politico.

En annan som twittrat om sin inbjudan är tv-personligheten Bill Mitchell, som ofta sprider konspirationsteorin som kallas QAnon, en teori som bland annat, utan konkreta bevis, hävdar att flera Hollywoodskådisar och politiker är del i en internationell barnprostitutionshärva.

Trump ska även ha bjudit in ett par användare på Twitter vars tweets han ofta delar. En av användarna är CarpeDonktum, som bland annat lagt ut en elak parodivideo där han ifrågasatt den demokratiske före detta vicepresidenten och numera presidentkandidaten Joe Bidens hälsa.

Har stämt Google

Washington Post skriver att representanter från ett antal konservativa organisationer, som den inflytelserika tankesmedjan Heritage Foundation, är inbjudna. Även den ideella organisationen Turning Point USA, som granskar universitetsprofessorer som enligt organisationen använder sig av vänsterpropaganda i klassrummen, ska vara inbjuden.

Andra troliga gäster är representanter från Prager University, som trots namnet inte är ett universitet utan en organisation som lägger ut videoklipp med konservativt perspektiv. PragerU, som organisationen också kallas, har stämt Google för det man anser är censur av ett antal videoklipp om islam och vapen.

”Högervridet trollkonvent”

Tidningen Vanity Fair kallar mötet ett ”högervridet trollkonvent” och spår att Trump kommer att använda evenemanget för att fortsätta sitt krig mot både medier i allmänhet och den senaste tiden sociala medier i synnerhet.

Andra menar att Trump använder mötet som uppladdning för sin återvalskampanj till president.

– Det är en tydligt politisk sammankomst. Presidenten vill ha plattformar som gynnar hans politiska agenda, säger Jennifer Grygiel, professor vid Syracuse University, med inriktning på sociala medier till New York Times.

Presidenten har över 61 miljoner följare på Twitter, men har trots det anklagat Twitter för att aktivt ha försvårat för honom att kommunicera med sina följare, skriver nyhetsbyrån AP.

En federal domstol i New York beslutade i tisdags att Trump som president inte kan blocka kritiker från sitt Twitterkonto, med hänvisning till det första författningstillägget i amerikansk lag som berör yttrandefrihet.

”Borde stämma Google och Facebook”

Han har den senaste tiden också med emfas hävdat att sociala medier-företag aktivt har som mål att tysta konservativa röster.

Presidenten sa i förra veckan till den konservativa tv-kanalen Fox News att han känner att Facebook, Google och Twitter motarbetar honom, och att Vita huset ”borde stämma Google och Facebook”.

Varken Facebook, Google eller Twitter har kommenterat Trumps möte. Men intresseorganisationen Internet Association, som representerar bland annat Facebook och Google, har sagt att ”internet är den mest öppna och lättillgängliga formen av kommunikation som finns i dag”.

VD:n Michael Beckerman har också poängterat att företagen som är medlemmar i Internet Association inte har någon politisk ideologi eller lutar åt något håll politiskt, skriver AP.

Twitters talesperson Katie Rosborough säger i ett uttalande enligt CBS News:

– Twitters regler gäller för alla användare, oavsett bakgrund eller politisk tillhörighet. Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra våra system och kommer även fortsättningsvis att vara transparenta i våra ansträngningar.

Publicerad: