Forskares styckmord väcker ilska mot lärosäte

Av: TT

Publicerad:
Den misstänkte 63-årige mannen inför ett domstolsförhör i S:t Petersburg i måndags.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Den misstänkte 63-årige mannen inför ett domstolsförhör i S:t Petersburg i måndags.

Det brutala mordet på en 24-årig kvinna i S:t Petersburg har väckt debatt om mäns våld mot kvinnor i Ryssland. Tiotusentals kräver en utredning av det universitet där den misstänkte mördaren arbetade, sedan det framkommit att det tidigare larmats om hans beteende.

– Om våra lagar kring dessa problem hade varit bättre så hade den här professorn straffats för länge sedan och det här mordet hade kanske aldrig behövt ske, säger psykologen Aleksandra Olejnik, som arbetar med våldsoffer, till tidningen The Moscow Times.

Den 24-åriga kvinnan misstänks ha mördats av sin sambo, en framstående rysk historiker som är känd för sina böcker om och imitationer av Napoleon Bonaparte.

Räddades ur flod

Den 63-årige mannen hittades i helgen med ett par kvinnoarmar i sin ryggsäck sedan han räddats upp från en flod som han ramlat i. Den styckade kroppen hittades senare av polisen i professorns hem. Han har erkänt mordet, sade hans advokat tidigare i veckan till nyhetsbyrån AFP.

Kvinnan var tidigare 63-åringens student. Och enligt uppgifter i ryska medier hade mannen vid flera tillfällen tidigare agerat våldsamt gentemot studenter, bland annat en annan ung kvinna som han ska ha haft ett förhållande med, utan att det lett till några konsekvenser.

Namninsamling

Det har fått många att kritisera S:t Petersburgs universitet för att ha sett mellan fingrarna på den uppburne professorns beteende. Över 80 000 personer har skrivit under en namninsamling med krav på en utredning av universitetet.

"Upprepade anmälningar till myndigheterna från allmänheten, studenter och offentliga personer ignorerades" heter det i namninsamlingen, som riktar sig till den ryska regeringen.

Bland andra människorättsorganisationer, såsom Human Rights Watch , har larmat om ryska myndigheters oförmåga att ta fall av våld mot kvinnor på allvar.

Publicerad: