”Outhärdligt” dålig luft över Delhi

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-11-04 | Publicerad 2019-11-03

Luftföroreningarna i den indiska storstaden Delhi har nått "outhärdliga" nivåer, enligt Delhis chefsminister.

Luftföreningarna i den indiska storstaden Delhi och kringliggande städer fortsätter att förvärras. Partikelnivåerna nådde på söndagen nivåer skyhögt över gränsen för hälsovådlighet.

"Föroreningarna har nått outhärdliga nivåer över norra Indien", skriver Delhis chefsminister Arvind Kejriwal på Twitter. Han och chefministrarna från grannstaterna Punjab och Haryana manar Indiens regering att göra mer för att bekämpa luftföroreningarna.

Halten av PM2,5, den partikelstorlek som bedöms som mest hälsovådlig, har stigit till över 900, långt över den gräns på 500 som anses hälsofarlig. Nivåer över 400 anses farliga även för personer med friska lungor.

Vid sidan av den skada som luften åsamkar lungorna hos de runt 40 miljoner människor som bor i Delhiregionen så får luftföroreningarna andra konsekvenser. Fler än 30 flygningar omdirigerades under söndagen från Delhis flygplats på grund av smogen. Skolorna håller stängt sedan i fredags och fem miljoner andningsmasker har delats ut till eleverna.

Biltrafiken kommer att begränsas från måndagen, men redan under helgen var det glest på vägarna när många valde att stanna hemma hellre än att utsätta sig för den farliga luften.

En bidragande orsak till att partikelnivåerna stigit till rekordnivåer i är att jordbrukare i kringliggande områden förbereder för vintersådden genom att elda på fälten och rökmolnen drar in över Delhi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln