Mattias vindsurfar till Oslo för att rädda havet

Uppdaterad 2019-10-11 | Publicerad 2019-10-10

Mattias Segerström

Vindsurfaren Mattias Segerström gav sig på torsdagen ut på en rekordlång tur. Han ska surfa hela vägen mellan Malmö och Oslo.

Målet är att rädda havet från plast.

– Jag vill bidra med ett galet vindsurfing-äventyr, säger Mattias Segerström.

Vindsurfaren Mattias Segerström har väntat i två år på de rätta vindarna. På torsdagen var det äntligen dags för det stora äventyret – en vindsurfingtur från Malmö till Oslo.

– Det måste var fyra dagar med konstant vind i rätt riktning, säger Mattias Segerström.

Under torsdagsmorgonen gav han sig iväg från Malmö mot Oslo.

Målet är att uppmärksamma det stora miljöproblemet med plast i haven.

– Jag har vindsurfat hela mitt liv och har stött på väldigt mycket plast i havet. Därför vill jag bidra till en praktisk lösning, som det här projektet har. Så kan jag bidra med lite insamlade pengar gör jag gärna det.

Samlar in pengar under resan

Mattias Segerström har skapat en hemsida och en blogg om resan, via vilka han samlar in pengar. Pengarna ska sedan, enligt honom, oavkortat gå till det holländska projektet ”The Ocean cleanup” vars mål är att rensa upp 50 procent av all plast i världshaven inom en fem års period.

På sin hemsida skriver Mattias Segerström att:

”Varje år produceras globalt ca 322 miljoner ton plast och av dessa beräknas ca 8-13 miljoner ton hamna i naturen. Om inget radikalt händer beräknas haven innehålla mer plast än fisk år 2050. Som surfare känns det oerhört tungt att se världshaven fyllas av skräp.”

Turen över havet till Norge är cirka 60 mil. Mattias Segerström tror att han kan avverka 15 mil per dag om han har sydvästliga vindar.

Att vindsurfa så långt är förenat med risker. Men Mattias Segerström är inte orolig:

– Det finns alltid risker men jag känner mig trygg. Jag har kontakt med sjöräddningen och jag har en nödsändare på mig som kommer att skicka gps-koordinater till SOS om något händer.

Dessutom finns en vän i en följebil med hela vägen – i fall något skulle inträffa.

Om allt går som det ska kommer Mattias Segerström att vara framme i Oslo om fyra dagar.

– Har jag tur kan jag snitta 20 kilometer per timme och surfa ungefär 8 timmar per dag.

ANNONS