Mopedist körde ihjäl parets hund: ”Kändes avsiktligt”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Söndagspromenaden med hunden Casper blev den sista. En ung mopedist körde ihjäl honom och smet sedan från platsen.

– Det kändes avsiktligt. Vi stod på gräset helt lugnt och stilla. Han hade hela gångvägen att köra på, men lyckas ändå köra rakt över min hund, säger ägaren Lo Jansson, 24.

På söndagen skulle Lo Jansson, 24, posta ett brev och passade på att rasta hunden Casper en fyraårig Shetland sheepdog-hane, som han har tillsammans med sin flickvän. Lo och hunden Casper gick på en gångväg som löper parallellt med en gräsmatta och en bilväg som går runt Jordbro söder om Stockholm där de bor, något han tidigare berättat för Mitti.se.

– Lite längre fram på vägen såg jag en moped med tre småkillar på som åkte mot mig och jag tänkte att jag går upp på gräsmattan med Casper eftersom de nog kommer att köra fram och tillbaka med den där mopeden, säger Lo Jansson.

1 av 4 | Foto: Privat.
En mopedist körde ihjäl hunden Casper.

Men killarna, som Lo tror är mellan 13–14 år, försvann. Bara några minuter senare kom mopedisten tillbaka ensam, och körde rakt över Casper bakifrån.

– Det kändes avsiktligt. Vi stod på gräset helt lugnt och stilla. Han hade hela gångvägen att köra på, det fanns till och med plats att köra runt om Casper på gräset om han hade velat men han lyckades ändå köra rakt över min hund.

Försökte återuppliva hunden

Efter mopedisten kört över hunden gasade han på i full fart och försvann. Lo berättar hur Casper tog några staplande steg mot honom för att sedan falla ihop. Han ringde ner sin flickvän Jessica, sin mamma och kompisen som var på besök. Tillsammans försökte de göra återupplivningsförsök men utan att lyckas.

– Vi visste att det redan var kört, men vi gjorde allt vi kunde, vi kunde inte ha gjort mer, säger han.

En granne som var ute med sin hund såg vad som hade hänt och säger sig veta vem mopedisten är. Hon ringde polisen men de kom aldrig, berättar Lo som nu själv har polisanmält händelsen.

– Det känns overkligt, jag skulle bara ut och rasta honom och sen kom han aldrig hem igen.

Paret åkte senare under dagen till djursjukhuset för att få hundens skador dokumenterade.

– Han såg hel ut på utsidan, på gräset där han blev påkörd ligger fortfarande päls kvar från honom. Det var inuti han var sönder, veterinären tror att alla hans organ hade tryckts ihop.

1 av 4 | Foto: Privat.
Hunden Casper.

Vill varna andra

Lo och Jessica tycker att det känns hemskt att berätta om vad som har hänt men tycker att det är viktigt, dels för att varna andra hundägare i området och dels för att polisen ska ta händelsen på allvar.

– Vi vill inte att fallet ska läggas på hög. Ungdomar ska inte få köra runt på det där sättet, speciellt inte när de inte har åldern inne.

Lo försöker att inte tänka på killen som körde ihjäl hans hund utan försöker fokusera på att sörja Casper.

– Vi är väldigt ledsna och chockade. Jag tror att detta var avsiktligt. Och det blir extra svårt att tänka på när man vet att Casper varken var sjuk, gammal eller bara råkade bli påkörd på vägen, detta var ingenting som bara råkade hända, säger han.

Enligt Mitti bekräftar polisen att man utreder händelsen. Det rubriceras som smitning från trafikolycksplats och vårdslöshet i trafik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN