Giesecke trotsar Sveriges coronaregler

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2020-05-18

Före detta statsepidemiolog Johan Giesecke, 70, gör revolt mot Folkhälsomyndighetens skarpa uppmaning till personer över 70 år.

I helgen träffade han sina barnbarn.

– Jag har inget dåligt samvete för det, säger Giesecke.

Folkhälsomyndigheten håller just nu på att se över riktlinjerna för de äldre. Tidigare har alla över 70 år uppmanats att stanna hemma, inte träffa andra människor och inte handla i affären. Men i veckan kan nya direktiv komma, har statsepidemiolog Anders Tegnell meddelat.

Något som välkomnas av den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke, 70, som inte tycker det är rimligt att alla över 70 ska hålla sig hemma och avstå från att träffa släktingar.

– Är barnbarnen förkylda eller sjuka kan man låta bli det. Men om barnbarnen är friska tycker jag inte det är något problem, även inomhus. Det gjorde jag själv i lördags, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Tror att han redan haft corona

Ett uttalande som Giesecke står fast vid när Aftonbladet pratar med honom.

– Ja, jag har inget dåligt samvete för det. Personligen är jag säker på att både jag och min fru redan haft covid-19 , och varken smittar eller kan smitta. Jag hade också hört att det skulle börjas lätta på restriktionerna så då passade jag på när det handlade om en födelsedag, säger Johan Giesecke.

 Smittskyddsexperten och WHO-rådgivaren Johan Giesecke.

Enligt honom är dagens 70-åringar tillräckligt motståndskraftiga för att slippa sitta hemma.

– Det handlar inte bara om mig själv. Vi är pigga. Även Tegnell har sagt att svenska gamlingar är friskare än i många andra länder, vi har lång medellivslängd till exempel. En 70-årig centraleuropé är antagligen i sämre fysiskt skick än många svenskar.

”Gott om plats i vården”

Enligt Giesecke innebär lättade rekommendationer förvisso möjligen en liten risk för ökad smittspridning. Men han välkomnar ändå en höjning av åldersgränsen, kanske till 73 eller 74.

– Ja, om man är frisk så tycker jag det. Ett skäl till att vi ska hålla oss inne har ju varit att inte belasta sjukvården, men nu är det ganska gott om plats även på intensivvårdsavdelningarna så det skälet har också fallit bort.

Kan du förstå om 70plussare som varit lydiga och hållit sig inne blir provocerade?

– Nej, vad vi vet om sjukdomen och åldersgrupper förändras ju hela tiden.

Anders Tegnell.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen