Köpsugna norrmän missade karantänsgräns

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det gäller att vara försiktig för den som korsar gränsen till Norge från Värmland. De nya reglerna gäller först på lördagen. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Det gäller att vara försiktig för den som korsar gränsen till Norge från Värmland. De nya reglerna gäller först på lördagen. Arkivbild.

Beskedet att Norge släpper på karantänskravet för norrmän som reser till Värmland har väckt glädje på båda sidor gränsen. Flera shoppingsugna norrmän kastade sig i bilen och for österut. Men vid gränsen tillbaka uppdagades ett litet misstag.

Värmlänningar kan nu åka till Norge utan att behöva sitta i karantän, det meddelade norska myndigheter på fredagseftermiddagen. Samma gäller norrmän som reser till Värmland och sedan kommer tillbaka – något som flera personer i vårt västra grannland snabbt tog fasta på.

– Vissa verkar ha kastat sig i bilen för att kunna shoppa i Sverige, säger Kersti Bråten, sektionschef vid norska tullen i Kongsvinger.

Men när norrmännen shoppat klart fick de en bister nyhet på vägen tillbaka.

– Det är nog en del som missat att de nya gränsreglerna gäller från midnatt till lördag och trodde att det gällde redan från klockan 14 när beskedet kom, säger Kersti Bråten.

Så för norrmännen som varit för heta på gröten så gäller nu tio dagars karantän hemma i Norge.

TT: Hur tror du det kommer vara vid gränsen när karantänskravet officiellt är borta?

– Det är svårt att förutse, en del norrmän är nog fortfarande försiktiga med all form av reseaktivitet. Men vi får vara så förberedda som möjligt, säger Kersti Bråten.

Publicerad:

LÄS VIDARE