Erik Salaneck: ”Ångrar ordvalet – men inte åsikterna”

Publicerad 2020-05-13

Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I en intervju med Expressen nyligen gick Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, till hårt angrepp mot hanteringen av äldrevården.

– Det är dråp som jag anser att de är skyldiga till, berättade Erik Salaneck för Expressen.

Folkhälsomyndigheten misstänker att över hälften av de drygt 3 250 som hittills har dött av covid-19 i Sverige har gjort det på något av landets särskilda boenden, och kritiken från flera experter har stundtals varit hård.

I samband med en intervju i Expressen berättade Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, att han tycker att den bristfälliga hantering av äldreboenden, och bristen på skyddsutrustning, borde bli ett polisiärt ärende.

– Vi hade månader på oss att förbereda oss, men myndigheterna ägnade sig åt att säga ”det här är lugnt, det här kommer inte hit”. Istället för att öka beredskapen. Jag anser att det är ett polisiärt ärende. Det är så oansvarigt – och det har lett till död. Det är dråp som jag anser att de är skyldiga till. För det är så fruktansvärt enkla saker som hade behövts, berättade Erik Salaneck, för Expressen.

Erik Salaneck vid Akademiska sjukhusets provtagningstält.

Ångrar ordvalet

När Aftonbladet får tag på Erik Salaneck är han ångerfull över sitt tidigare uttalande.

– Jag ångrar ordvalet, jag borde nog ha formulerat mig bättre än vad jag gjorde, men jag uttalade mig nog lite i affekt, fortsätter Erik Salaneck som vill vara tydlig med att kritiken inte var riktad mot alla de som jobbar inom äldrevården.

– Jag vet väl inte riktigt till vem jag riktade kritiken, men det var inte mot alla de som kämpar och sliter inom äldrevården. Det är inte deras fel att det inte finns krav på skyddsutrustning. Det är viktigt att alla har förmågan att kunna kritiskt analysera det vi, hela samhället, gjort fel och se till att det blir bättre. Det är mer konstruktivt att titta på hur vi ska minska dödligheten framöver, pandemin är ju inte över.

Så du tycker fortfarande att man har gjort fel som inte haft skyddsutrustning som krav även på boenden?
– Jag är helt övertygad att det hade sett annorlunda ut om det hade funnits lämplig skyddsutrustning och en enkel utbildning i hur de används. Det känns inte som någon omfattande omorganisering att få till det.

Tror du att man har struntat i kravet med anledning av att det helt inte funnits skyddsutrustning för både sjukvården och äldrevården?
– Det kan man väl bara spekulera om, men jag är säker på att vi hade kunnat begränsa dödligheten. Hade det funnits skyddsutrustning så att det hade räckt till mer än bara sjukvården är jag ganska säker på att man hade erbjudit äldrevården också.

”Borde ha förberett äldrevården på ett bättre sätt”

Enligt Erik Salaneck agerade inte Sverige tillräckligt snabbt.

– Vi borde ha förberett äldrevården på ett bättre sätt. Till skillnad mot flera andra länder hade vi faktisk tid på oss, men vi tog inte tillvara på den tiden – tyvärr.

– Det finns egentligen inte någon ursäkt till att det har blivit så här.

ANNONS