Ny metod gör osynliga klimatutsläpp synliga

TT

Publicerad 2020-06-02

Koldioxid från fossila bränslen och cementindustrin kan spåras i och med att den saknar isotopen kol-14. Röda områden har höga utsläpp.

För första gången har en grupp amerikanska forskare lyckats kartlägga utsläpp av fossil koldioxid. Koldioxid är en osynlig gas, och på molekylnivå finns ingen skillnad beroende på om koldioxiden har fossilt ursprung eller ingår i det naturliga kretsloppet mellan växter och andra organismer.

Men genom att utnyttja kol-14-metoden – samma teknik som arkeologer använder för att åldersbestämma gamla fynd – har forskarna ändå lyckats se skillnad. Kol-14 är en radioaktiv och relativt kortlivad variant av kol, som bildas av kosmisk strålning i atmosfären. På så vis kommer det hela tiden in kol-14 i det levande kretsloppet. Utan påfyllning klingar dock halten av. Fossila bränslen, som legat begravda under jorden i miljontals år, innehåller därför inget kol-14.

I dag går det bara att göra indirekta uppskattningar av fossila koldioxidutsläpp. Den här metoden blir ett värdefullt komplement i klimatarbetet, skriver forskarna i ett pressmeddelande till studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Pnas.