Glasgrodans comeback glädjeämne i Bolivia

TT-AFP

Publicerad 2020-01-28

Glasgrodorna är kända för sina genomskinliga magar. Denna costaricanska släkting till den bolivianska glasgrodan sitter på ett löv i Monteverde. Arkivbild.

I 18 år har de befarats vara utrotade, men nu har ett forskarlag hittat tre exemplar av den bolivianska glasgrodan vid bergskedjan Andernas östra sluttningar.

"Återupptäckten av den här arten fyller oss med en strimma hopp om framtiden för glasgrodorna, en av världens mest karismatiska amfibier", säger forskarna i ett uttalande.

Glasgrodor mäter oftast 19–22 millimeter i längd och ett ståtligt exemplar kan väga flera gram. Namnet kommer av grodans genomskinliga mage som gör att hjärtat och magen kan skådas genom amfibiehuden.

Syftet med expeditionen till nationalparken Carrasco, utanför Bolivias fjärde största stad Cochabamba, var att rädda reptiler och amfibier undan ett planerat dammbygge. Glasgrodorna har nu förts till djurskyddscentret K'ayra som sorterar under Cochabamabas naturhistoriska museum. Förhoppningen är att de ska trivas så bra i sitt nya hem att de vill fortplanta sig och bidra till artens överlevnad.