Studie väcker oro om Sveriges strategi

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-03-17

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

En oroväckande rapport i Storbritannien visar att antalet dödsfall där kan bli så många som 250 000 med nuvarande strategi att bekämpa coronaviruset. Sverige har en liknande strategi som Storbritannien. Men statsepidemiologen Anders Tegnell ser ingen anledning till radikala förändringar i dagsläget.

– Men jag tror att vi måste göra ännu mer för att skydda de äldre. Det är helt centralt, säger han.

Matematiska beräkningar från en grupp forskare vid Imperial College London har fått många britter att sätta teet i halsen. Enligt uträkningar riskerar nämligen en kvarts miljon människor att dö till följd av coronaviruset. Enligt samma rapport riskerar intensivvården att överbelastas åttafalt, om regeringen håller fast vid sin nuvarande strategi och inte vidtar ännu kraftfullare åtgärder för att stoppa smittspridningen, som i andra länder.

Enligt en av rapportförfattarna, Neil Ferguson, ligger Storbritannien fortfarande efter jämfört med andra länder på den europeiska kontinenten, och att det nu behövs kraftfulla åtgärder för att trycka tillbaka smittspridningen så mycket det bara går. Något annat val finns inte, säger han.

Påminner mycket

Det relevanta för oss här i Sverige är att Storbritanniens och Sveriges strategi att bekämpa viruset påminner extremt mycket om varandra. Planen är att begränsa smittspridningen, utan att behöva stänga ner hela samhället som i exempelvis Norge och Danmark.

I Storbritannien har folk ombetts att hålla sig borta från exempelvis pubar och i Sverige ska nu eleverna på landets alla gymnasieskolor och universitet bedriva hemundervisning. Men grundskoleeleverna går fortfarande i skolan som vanligt, och gränserna är fortfarande öppna.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är Neil Ferguson och hans kollegor duktiga forskare som vet vad de gör, samtidigt som han anser att det finns stora osäkerheter i beräkningarna.

– Det svåra nu är att grunddatan är så osäker. Vi vet helt enkelt inte hur det kommer att gå förrän efteråt. Det här är duktiga forskare, men de har räknat fel förut. De har tidigare gjort en studie av ebolaepidemin i Västafrika som slog helt fel, vilket visar hur svårt detta är. Ingen vet, helt enkelt. I den här studien har de räknat högt, säger han.

Inte i närtid

TT: Är Sverige på väg att ändra sin strategi och stänga ner mer av sin verksamhet, som skolorna?

– Nej, inte i närtid. Och det är inte heller aktuellt att sätta städer i karantän eller stänga gränserna som man gjort i andra länder. Våra råd ligger fast och det både vi och britterna trycker på är vikten av att skydda de äldre och hålla sig hemma om man känner sig sjuk. Det är det centrala i våra råd och som vi uppmanar alla att följa. Jag tror dock att vi måste göra ännu mer för att skydda de äldre, se till att de får ännu bättre skydd och jag hoppas att kommunerna gör det möjligt. Jag hoppas verkligen det för det är helt centralt.