”Ser tecken på att människor slappnar av”

Uppdaterad 2020-04-08 | Publicerad 2020-04-07

Svenskar verkar bli mer blasé inför risken att smittas av coronaviruset.

Det är i alla fall en oro vice statsminister Isabella Lövin (MP) uttrycker i samband med att regeringen föreslog en ny slags krislag.

– Nu kan vi se vissa tecken på att människor kanske börjar slappna av och tänka att det här inte var så farligt, säger Lövin.

Också en pandemi kan till slut bli vardag för folk.

Nu när påsken stundar och värmen stiger riskerar folk att bli mindre vaksamma på att förhindra virusets spridning. De där avstånden vi förväntas hålla kan krympa, händerna kanske inte tvättas lika ofta.

Det är i alla fall en tendens som Isabella Lövin (MP) tycker sig skönja.

I dag beslutade regeringen om en proposition som i förlängningen kan ge befogenhet att exempelvis stänga köpcenter och restauranger. Krislagen kommer i rättan tid, enligt Lövin.

”Alla måste ta ansvaret”

– Det är viktigt att människor vet att de här verktygen finns i regeringens verktygslåda. Sedan är det inte säkert att vi kommer att tillämpa dem, säger den vice statsministern.

Hon påpekar att den nya lagen inte innebär några nya åtgärder eller förbud i sig. Det blir bara enklare för regeringen att agera snabbt och kraftfullt vid behov.

Men när finns de behoven?

– Det beror alldeles på hur allt utvecklar sig och hur stort ansvar medborgarna tar. Det här är bara något vi kan bekämpa tillsammans. Då behöver all frihet ske under ansvar. Då måste alla ta det ansvaret, säger Isabella Lövin.

Socialminister Lena Hallengren (S) hoppas att alla ser vikten av att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om handtvätt och social distansering.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar bland annat handtvätt.

”I kris söker man gemenskap”

– Det är en gemensam utmaning för oss alla, att se till att vi kan hålla i och hålla ut. Att vi kan hålla avståndet, att vi kan följa de rekommendationer som finns. Det är sorgligt nog så att fler och fler kommer att bli påverkade på ett eller annat sätt. Man kommer känna eller vara bekant med någon som blivit smittad eller kanske dött i covid-19, säger Hallengren.

Hur ska ni hindra att folk som inte blivit sjuka med tiden tvättar händerna mer sällan?

– För att människor inte ska bli mer blasé får vi verkligen göra en gemensam ansträngning att tala om för varandra. För det är klart att jag också inser att det är påsk och vår och härligt och varmt. Då vill man gärna umgås. Det är det svåraste med hela sjukdomen. Det förbjuder det som gör vårt samhälle, det som man söker när man är i kris: gemenskap med andra, säger hon.


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen