Efter tågkaoset – SJ kallar Trafikverket till krismöte

Av: Ellen Grefberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela 36 000 resenärer blev strandade inför årets midsommarfirande.

Nu har SJ kallat Trafikverket till ett krismöte.

– Vi känner en frustration, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

1 av 2 | Foto: Pether Engström
Resenärer strandade på centralstationen i Stockholm inför midsommar.

36 000 strandade tågresenärer och en nota på 20 miljoner kronor för SJ. Det blev resultatet av en arbetsplatsolycka i tågtrafiken dagen före midsommarafton.

– Notan på 20 miljoner kan man bara ta som ett mått på vad det här kostat resenärerna i form av inställda och omplanerade resor. Den samhällsekonomiska kostnaden är skyhögt mycket högre, säger SJ:s presschef Niclas Härenstam, till Aftonbladet.

Brand i anslutning till Citybanan i Stockholm

Anledningen till stoppet var en brand som uppstod till följd av en att en högspänningskabel kapades av misstag. Men enligt SJ behöver inte konsekvenserna bli så stora - om bara Trafikverket ser över sina rutiner.

Nu har SJ:s vd Crister Fritzson kallat Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till ett krismöte på fredagsmorgonen för att framföra en kravlista som ska förhindra lika stora störningar under oförutsedda problem i tågtrafiken, något som DN var först att rapportera om.

Kraven gäller jobbstopp för underhållsarbete under storhelger, minutsnabba tillstånd för omdirigering av tåg och trovärdiga prognoser under förseningar.

– Det är inte rättvist mot resenärerna att skjuta fram prognoserna med 20 minuter i taget under flera timmar så att resenärer blir fast och stirrar på en tavla, säger Niclas Härenstam och tillägger:

– Trafikverket hade tydliga brister just den här dagen.

Vad har SJ själva för ansvar?

– I det här fallet var det en arbetsplatsolycka, när det uppstår är vi i händerna på Trafikverket. Sen har vi krisplaner med ökad information och försöker på alla sätt att att mildra konsekvenserna för resenärer. Bland annat skickade vi ut 135 000 sms den här dagen. En stor del faller dock på Trafikverket.

Nu hoppas Niclas Härenstam att kravlistan går igenom.

– Då skulle upplevelsen av en störning bli mer acceptabel säger han och tillägger:

– Vi känner en frustration men hoppas efter mötet imorgon att vi kan hitta en gemensam väg framåt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN