Kreml: Ukrainska områden annekteras under fredagen

Publicerad 2022-09-29

Imorgon kommer Ryssland att formellt annektera fyra ockuperade områden i Ukraina.

Klockan 15.00 ska en stor rockkonsert genomföras på Röda torget under en ceremoni.

Vladimir Putin är på plats och ska hålla ett tal om ”folkomröstningarna”.

Efter ”folkomröstningarna” i Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja har Kreml nu beslutat sig för att formellt annektera de fyra ockuperade områdena, skriver den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Klockan 15.00 rysk tid (14.00 svensk tid) under fredagen kommer en stor ceremoni att äga rum i Moskva där ett avtal kommer att skrivas under.

Den ryska presidenten Vladimir Putin kommer att medverka för att hålla ett tal. Kremls talesperson Dmitrij Peskov har också låtit meddela att en stor rockkonsert går av stapeln på Röda torget under ceremonin.

Gigantiska videoskärmar har placerats vid torget och visar ryssvänliga budskap om annekteringen.

”Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja, Cherson – Ryssland”. Stora skärmar och skyltar har placerats på Röda torget inför fredagens ceremoni.

Väst riktar hård kritik

Enligt nyhetsbyrån Reuters innebär det att Ryssland kommer att ta 15 procent av Ukrainas territorium.

Länder i väst har meddelat att de inte kommer acceptera resultatet av ”folkomröstningarna”, som anklagas för att vara olagliga. Även Serbien och Kazakstan, historiskt allierade med Ryssland, har sagt att de inte kommer erkänna annekteringen.

Både USA och EU har planer på att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland som svar på annekteringen.

Under torsdagen skrev både statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde att man fortfarande kommer att se de ukrainska områdena som en del av Ukraina.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln