Miljardavtal för försvarets ledningssystem

TT

Publicerad 2023-05-26

Stridsledning från ett militärfordon. Arkivbild.

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal med försvarskoncernen Saab om ett centralt systemstöd för att införa och vidmakthålla det digitala taktiska ledningsstödsystemet LSS Mark i Försvarsmakten. Det tioåriga avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor.

”Vi är oerhört nöjda med att ha gått i mål med denna upphandling, som varit tidskrävande och komplex. Nu har vi en industripartner som i många avseenden ska kunna ta ett större ansvar och agera som FMV:s förlängda arm”, säger Magnus Ernfors, programchef för LSS Mark på FMV i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska huvudsakligen utföras av Saabs dotterbolag Combitech.

Försvarsmakten ska införa LSS Mark i tiotusentals befintliga och framtida plattformar, som en del av digitaliseringen av markstridskrafterna.

FMV ansvarar för att utveckla och anskaffa systemet samt för att installera, underhålla och uppgradera det i allt från strids- och transportfordon till stabsplatser och tält samt i system som bärs av en enskild soldat.

Införandet är omfattande, tekniskt svårt, riskfyllt och med produkter och plattformar från många aktörer, skriver FMV. För ett par år sedan beslutade myndigheten därför att externt stöd behövdes – och ska nu alltså få det av Saab.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln