Det hände med cyklisterna i Nora – egentligen

Publicerad 2023-05-28

NORA. ”En bil har kört in i en klunga med cyklister utanför Nora i 70 kilometer i timmen”.

Nyheten spreds som en löpeld under söndagen.

– Jag såg framför mig en terrorattack liksom. Så här i efterhand var det nog lite överdrivet, säger Christer Bergmark, ordförande för Örebrocyklisterna.

Det är en solig söndagsförmiddag. Christer Bergmark, ordförande för Örebrocyklisterna står ute på Vinön. Hjälmarens största ö. Hans syster har haft 50-årsfest och han är ansvarig för brunchen.

Men det blir ingen lugn, trött söndagsförmiddag. Vid elva kommer nyheten att en bil kört in i en cykelklunga utanför Nora. Enligt initiala uppgifter från SOS Alarm ska den ha kört sjuttio kilometer i timmen.

– Det rapporterades väldigt dramatiskt till en början. Jag såg de första rubrikerna om tragedi och att en billist kört in i tjugo cyklister. Jag såg framför mig en terrorattack liksom, säger Christer.

Skulle fika i Nora

Klungan var på väg från Örebro. Inget ovanligt. Örebrocyklisterna anordnar motionsträning varje söndag. Tio mil ungefär i olika slingor som utgår från Stortorget. Alla delas upp i olika grupper efter förmåga. Man man tar inte ut sig. ”Snacktempo” kallar Christer det.

– Idag gick turen mot Nora. Inget tokrace, lagom tempo och så stannar man och fikar på vägen.

Nedförsbacke och tjälskador

Den här söndagen är det ovanligt få cyklister. Men man väljer ändå att dela upp sig i grupper. Av säkerhetsskäl.

– Det blåste en del så det var bland annat på grund av det, förklarar han.

En av grupperna - som ska hålla en genomsnittsfart på trettio kilometer i timmen - består av nio cyklister. Men i en nedförsbacke längs de slingrande vägarna utanför Nora går det snabbt. Närmare 45. Då får de möte.

– Bilisten uppträdde precis som man ska göra. Saktade in och la sig ute i högerkanten och vår grupp la sig på motsvarande sätt ute till höger.

Det det ingen ser är att i nedförsbacken finns en liten bula. Antagligen orsakad av tjälskador i vägen. En decimeter hög ungefär. Det räcker.

– En av cyklister går på den och styret slår om. Det blir en masskrock. Minst en av cyklisterna åker in i bilen. Inte i fronten, men i sidan. Resten går i backen.

Präster och helikoptrar

Som tur var en av cyklisterna ambulanssjukvårdare och bilisten har en första hjälpen–väska. Skadorna börjar tas om hand samtidigt som larmet rings in.

– Dessutom hade vi en präst med i gruppen som kan krishantering. Så förutsättningarna var relativt goda, säger Christer och skrattar till.

Polis och räddningstjänst tar sig snabbt till platsen. Ett tag är en helikopter på väg. Men den vänder. Så allvarligt är det inte.

– Så här i efterhand var det nog lite överdrivet, men vi är såklart väldigt tacksamma, säger Christer.

Två är så allvarligt skadade att de tas till sjukhus. Resten har en blandning av blåmärken och rejäla skrapsår. En har gjort illa axeln. Men de flesta fortsätter cykelturen.

Journalister ringer

Samtidigt börjar det ringa i Christers telefon. SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen och Nerikes Allehanda. Alla vill ha tag i honom. Alla vill veta mer om olyckan. Det skrivs till och med om det i norska medier. Vad händer i de svenska skogarna?

– Inledningsvis var det svårt att få kontakt och få reda på vad som hänt. Minuterna var långa. Samtidigt började det komma in medierapportering och journalister ringde. Så det var stressande, säger Christer.

Bilden klarnar

Aftonbladet skickar reporter och fotograf. Ingen vet hur allvarlig olyckan är och man vill vara på plats. När vi till slut får en intervju med Christer på eftermiddagen har han precis besökt cyklisterna på akutmottagningen vid Örebro Universitetssjukhus.

– De mår bra efter omständigheterna och kommer få åka hem idag. Nyckelbensbrott på båda två, handledsbrott på en av dem, hjärnskakningar och skrubbsår.

Men de är vid gott mod?

– Ja, de är mest irriterade över att de inte kommer kunna cykla Vätternrundan.

Följ ämnen i artikeln