Hundratusentals i pensionsprotester i Frankrike

TT-AP

Publicerad 2023-03-28

Runt 740 000 människor i Frankrike har demonstrerat mot regeringens omstridda lag som höjer pensionsåldern, enligt det franska inrikesdepartementet.

I Paris har polis och protesterande drabbat samman.

I den franska huvudstaden samlades enligt departementet 93 000 personer, medan det vänsterradikala facket CGT hävdar att antalet var 450 000 under tisdagen.

Polis och demonstranter drabbade samman i Paris, och minst 22 personer hade vid tisdagseftermiddagen gripits i huvudstaden, enligt stadens polis.

Sedan januari har det varje vecka hållits demonstrationer mot lagen, som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 år till 64.

Paris sophämtare avslutar strejk

Protesterna har varit anmärkningsvärda både på grund av sin omfattning, men också sin fredliga karaktär. Men förra torsdagens demonstrationer verkar ha markerat en vändpunkt, då ungefär 450 poliser skadades.

– Jag tror inte att fredliga demonstrationer är tillräckliga, säger den 49-åriga Jerome under tisdagens till nyhetsbyrån AFP demonstration i Paris.

– Om det inte är våldsamt kommer folk inte prata om det, hävdar han.

.Under tisdagen kom uppgiften att Paris sophämtare denna vecka avslutar sin tre veckor långa strejk i den franska huvudstaden. Men inte för att ge upp, utan för att man enligt det vänsterradikala facket CGT på så vis möjliggör samordning med andra grupper ”så att vi kan gå ut i strejk ännu starkare igen”.

Blockerade järnvägsspår

Tidigare under tisdagen samlades strejkande järnvägsanställda med flaggor och handbloss och blockerade järnvägsspår vid en av Paris största järnvägsstationer Gare de Lyon.

Den franske inrikesministern Gérald Darmanin förklarade inför protesterna inleddes att 13 000 personer ur landets säkerhetsstyrkor skulle sättas in under dagen. Av dessa 5 500 bara i Paris. Den massiva insatsen motiverades av att det föreligger ”en stor risk för den allmänna ordningen” på grund av protesterna.

Enligt honom kan över 1 000 ”radikala” bråkmakare, vissa från andra länder, utnyttja planerade fredliga marscher.

– De kommer för att förstöra, för att skada och för att döda poliser. Deras mål har inget att göra med pensionsreformer, säger han.