Stockholm varnar för ny krogtrend: Börjar dricka tidigare – och snabbare

Uppdaterad 2021-04-15 | Publicerad 2021-04-13

Svenskarna blir allt sämre på att följa restriktionerna.

Samtidigt har de ändrade öppettiderna för krogarna lett till en ny trend.

”Flertalet har börjat dricka tidigare och i snabbare takt. Det som tidigare skulle konsumerats under flera timmar har nu blivit mer koncentrerat”, konstaterar Länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsernas samlade lägesbild från förra veckan visar att smittspridningen fortsätter att öka på flera håll i landet och att vården i många fall är lika, om inte än mer, belastad än i våras.

Samtidigt upplever allt fler kommuner att invånarna, i takt med varmare väder, blivit sämre på att följa restriktionerna.

”Blivit mer koncentrerat”

I Stockholms län har livsmedelskontrollen, som bedriver trängselkontroll, uppmärksammat att de ändrade öppettiderna, och serveringstiderna för alkohol, bidragit till en ny trend: gästerna har börjat dricka tidigare på dagen och de dricker snabbare.

”Det som tidigare skulle konsumerats under flera timmar har nu blivit mer koncentrerat”, skriver länsstyrelsen.

Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 har lett till färre besökare på restaurangerna, men samtidigt lett till en ökad irritation bland gäster vid tillsyn, enligt rapporten:

”Fler verksamhetsutövare uttrycker att de utsätts verbalt och även fysiskt när de tillrättavisar gäster. Konflikterna har ökat i och med regeln om en person per sällskap på restauranger/fik inne på handelsplatser”.

Samtidigt bedömer länsstyrelsen att efterlevnaden i Stockholms län har gått från hög till medel, men att det skiljer sig åt mellan olika områden.

Fullsatt på uteserveringarna på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild.

Ökad trängsel i hamnar väntas

Munskyddsanvändningen är till exempel låg, medan det är hög efterlevnad av rekommendationerna på öppna sport- och kulturanläggningar, men en lägre efterlevnad på offentliga platser där det är upp till varje person att hålla avstånd.

Väderlek, demografi och typ av verksamhet bidrar också till att råden följs olika noga.

Länsstyrelsen konstaterar även att med varmare väder på ingång så väntas högre trängsel i exempelvis båthamnar, vilket man kan befarar kommer att bli problematisk.

Kan hålla fest för hundratals

Länsstyrelsen skriver även att man önskar förtydligande kring vad som gäller för festlokaler med bokade sällskap då de flesta festvåningar i länet inte omfattas av pandemilagen då de är serveringsställen.

Därmed kan dessa räknas som restauranger och på så sätt kan fester för hundratals personer arrangeras, bara man klarar 4-personersregeln och håller avstånd.

”Lagstiftningen uppnår här inte syftet”, konstaterar länsstyrelsen.

PODD England öppnar upp

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen