Stor ökning av besök i nationalparker

TT

Publicerad 2021-03-25

Fler svenskar än vanligt har gett sig ut i naturen under pandemin. Nationalparken på bilden är Skuleskogen i Ångermanland. Arkivbild.

Barr i stället för barer – pandemin har fått svenskarna att ge sig ut i naturen. Förra året ökade antalet besök i nationalparkerna med 300 000.

De utländska besökarna var färre i nationalparkerna i fjol. Vanligtvis kan de utgöra uppemot 60 procent.

Men bortfallet kompenserades med god marginal av svenskar. Totalt hade Sveriges nationalparker drygt 3,1 miljoner besök i fjol – en ökning med över 300 000, enligt Naturvårdsverket.

"Pandemin har fått oss att semestra på hemmaplan och utforska svenska besöksmål, samtidigt som intresset för att vistas i naturen har ökat. Aktörer som möter besökare upplever även en ökning av nya i naturen, både i nationalparker och i andra områden", säger Camilla Näsström, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Men skillnaderna är stora mellan landets 30 nationalparker. Tolv hade fler besök under 2020 medan sju hade färre och elva hade samma siffror som året innan.

Tyresta utanför Stockholm ökade allra mest med 290 000 fler besök. Näst störst ökning hade Färnebofjärden i Gävleborg – 93 700 besök var mer än en fördubbling jämfört med 2019.

Nationalparker med färre besök än föregående år var till exempel Gotska Sandön, Norra Kvill och Kosterhavet.

Siffrorna är ungefärliga eftersom det är svårt att räkna det exakta antalet, skriver Naturvårdsverket.

Följ ämnen i artikeln