Liberalerna vill ingå i borgerlig regering

Publicerad 2021-03-05

Liberalernas partistyrelse har i dag beslutat om ”en ny start för Sverige”.

Partiet vill se en borgerlig regering där man själv ingår, efter nästa val.

De vill också avveckla januariavtalet efter budgetpropositionen för 2022.

Partiet kommer att kunna samtala med alla övriga riksdagspartier, men utesluter att sitta i regering med Sverigedemokraterna.

Liverapportering från pressträffen

  • Elle Kari Karlsson
    5 mars 2021

    Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Liberalernas besked så här:

    ”Beskedet från Nyamko Sabuni är knappast något som förvånar mig. L befinner sig i ett väldigt ansträngt och pressat läge och att fortsätta omfamna Löfvenregeringen skulle mycket väl kunna innebära slutet för partiet. Det är positivt att ytterligare ett parti nu har sällat sig till den växande skara som förstår det parlamentariska läget och som inser att man måste kunna prata med alla partier i Sveriges riksdag".

    "Samtidigt är Sabuni farligt ute när hon ställer ultimatum inför en regeringsbildning som ska äga rum om ett och ett halvt år. Det är inte särskilt proffsigt och det kan mycket väl straffa sig att ha en så hög svansföring, särskilt om man samlar runt 3% av rösterna i flera opinionsundersökningar".

    Jimmie Åkesson säger att SD kommer arbeta för en "konservativ regering och för att genomdriva viktiga och akuta reformer inom brottsbekämpning, migration, vård och omsorg och en rad andra områden, för Sveriges bästa".

    "Om L vill vara med och bidra till det så ska vi naturligtvis prata med dem.”

  • Elle Kari Karlsson
    5 mars 2021

    Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf välkomnar besked. Men hon håller fast vid partiets ställning om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

    "Januariavtalet gäller bara denna mandatperiod, bra att L också landat i det. Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla med ett antiliberalt SD", säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

  • David Peterson
    5 mars 2021

    Moderaternas partiledare Ulf Kristersson välkomnar Liberalernas besked.

    "Sverige behöver en ny start och en borgerlig regering, och jag välkomnar alla som vill arbeta för det. Samtidigt måste alla partier fatta sina egna beslut och jag har respekt för att detta är Liberalernas process," säger han i en kommentar till Aftonbladet.

  • Elle Kari Karlsson
    5 mars 2021

    Liberalernas besked om att de vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val var givet, anser Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och valexpert vid Göteborgs universitet.

    – Det känns som om det här var nödvändigt för att de ska klara sig över fyraprocentsspärren, säger han.

    Han bedömer att Liberalerna har gjort ett smart val i det här läget.

    – De både äter kakan och vill ha den kvar när de fullföljer januariöverenskommelsen och sedan går in i en borgerlig regering, säger han.

    Hans bedömning är att det här var nödvändigt för att Liberalerna ska klara riksdagsspärren i nästa val.

    – Men frågan är om deras potentiella väljare litar på det, säger han. (TT)

  • Adam Westin
    5 mars 2021

    Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch välkomnar beskedet från Liberalerna.

    På Twitter skriver hon:

Liberalerna kommer hålla januariavtalet så länge som S, C och MP håller sig till de överenskomma punkterna i 73-punktprogrammet man kommit överens om.

– Vi kommer hedra januarisamarbetet så länge de andra partierna respekterar avtalet, säger Nyamko Sabuni.

Partiets hållning är dock att januariavtalet ska avvecklas inför valet nästa år, när man är färdig med budgetarbetet för 2022.

Det är ännu oklart om partiet kan kan tänka sig ett budgetsamarbete med SD och hur det i så fall skulle utformas.

Tre besked

Nyamko Sabuni presenterar ”tre viktiga besked” i en debattartikel på DN debatt.

1. Partiet kommer gå till val 2022 på en liberal reformagenda, för att lösa integrationen, höja kunskapsresultaten i skolan och skapa framgångar i klimatomställningen, skriver Sabuni.

2. Borgerlig regering nästa val. För att uppnå detta kommer Liberalerna ”söka samsyn med alla riksdagspartier”

3. Kommer aldrig medverka i en regering som ”inte säkrar liberala grundvärden”.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

– Ingen regering kommer kunna tillträda utan att förhålla sig till något av ytterkantspartierna, säger Sabuni.

Hon tar upp att Jimmie Åkesson (SD) nyligen önskat Liberalerna ur riksdagen, men säger att Liberalerna kommer samtala med alla partier efter valet 2022.

500 dagar kvar

Med 500 dagar kvar till nästa val säger Nyamko Sabuni säger att L inte kommer att medverka i en politik som inskränker demokrati eller bygger på en inhuman människosyn.

– Nu är det drygt 500 dagar till att Sverige går till val igen. Bedömare säger att det kommer att bli ett smutsigt val, säger Sabuni och fortsätter:

– Mitt budskap är att det inte behöver vara så här. Svenska folket vill inte ha smutskastning eller politiker som ägnar sig åt spel.