Fritidsbank överöst under coronakrisen 

Publicerad 2021-03-18

Intresset för att skänka prylar till Fritidsbanken har växt i spåren av covid-19. 

I alla fall i Gottsunda. 

– Det är en enorm skillnad, säger verksamhetschefen Gunhild Hansen. 

På Fritidsbanken kan man låna sport- och fritidsutrustning gratis.

Fritidsbanken, som fungerar ungefär som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning, har fått ett rejält uppsving under pandemin.

– Det märks att många är mer hemma och går igenom sina källare och förråd. Det är jättemånga som kommer och skänker och hittar till oss, säger Gunhild Hansen, verksamhetschef för Fritidsbanken i Uppsalaförorten Gottsunda.

Inför sportlovet var dessutom intresset för att låna enormt. Det var fyra gånger så stort som i fjol, har SVT Nyheter tidigare rapporterat. Inför påsklovet ser det dock inte ut att bli någon lika stor rusch, upplever Hansen.

– Vi har ingen snö i Uppsala just nu, så intresset är helt annorlunda jämfört med vad det var då. Men vi har jättemycket utlåning och de som åker iväg till påsk hör av sig till oss nu och undrar om de kan komma och låna och vilka öppettider vi har.

”Finns nästan alltid nått att låna”

Det är framför allt barnfamiljer som bor i närområdet som kommer in för att låna bland annat cyklar, fotbollsskor och skridskor. Det är även något som verksamhetschefen vill uppmuntra flera till. Framför allt om de som vill testa på någon ny aktivitet.

– Vi har så himla mycket och jag tycker att man ska försöka testa det här i första hand innan man går och köper för då är man med i ett återbruk. Man återanvänder saker som faktiskt går att återanvända och jag skulle vilja säga att i 99.9 procent av alla fall så finns det alltid nått att låna. Vi brukar alltid få till det på det ena eller andra sättet. I bland är det utplockat i vissa storlekar men då får man komma tillbaka lite senare.

I Uppsala kommun finns dessutom ytterligare en Fritidsbank, i Gränby, som drivs av kommunen. Den i Gottsunda drivs av Studiefrämjande. Men konceptet är desamma. Alla som vill kan låna utrustning gratis i max två veckor.

– Sen ska man alltid lämna tillbaka dem, även om de gått sönder på något vis. Då tar vi rätt på det och lagar det vi kan, säger Hansen.

För att minska risken för smittspridning så jobbar personalen med munskydd och visir, antalet personer som släpps in är begränsat och de som kommer in uppmanas att sprita händerna och hålla avstånd i kön till ”kassan”.