Över tusen felaktiga provsvar i Stockholm: ”Allvarligt”

Uppdaterad 2020-11-20 | Publicerad 2020-11-19

Upp till 1 500 personer i Stockholm har fått felaktiga svar på sina pcr-tester.

Proverna har visat att personerna är friska – när de troligen varit smittade med covid-19.

– Det är allvarligt, men ett bevis på att våra kvalitetskontroller fungerar, säger Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm.

Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm.

Fel på provtagningsmaterial har gjort att över tusen personer fått felaktiga svar när de testat sig för pågående coronainfektion. Det beskedet gav Region Stockholm i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Det gäller personer som testat sig vid nio drive-in-stationer i Stockholms län under de senaste tre veckorna.

– Vi vet ungefär hur många som provtagits och hur många som fått positivt svar. Då har vi sett att det borde varit fler som fått positivt svar. Och då kommer vi upp i cirka tusen personer, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Stockholm.

Prover inom vården berörs

Även mellan 300–500 prov som gjorts inom vården har visat fel svar.

De felaktiga provtagningsmaterialet har gjort att personer med låga virusnivåer fått negativa provsvar när de skulle varit positiva. Felet upptäcktes vid en av de kvalitetskontroller som görs regelbundet, berättar Sparrelid.

– Som många vet rör det sig om en väldigt omfattande provtagning. Då har vi behövt anlita leverantörer vi vanligtvis inte använder. I en sändning har man hittat det här felet som medfört en minskad känslighet i analyserna, säger hon.

Okänt vem som fått fel svar

Enligt Elda Sparrelid går det inte att spåra i efterhand vem som fått fel provsvar.

Hur ska man bete sig om man testat sig vid någon av de här stationerna?

– De som redan fått ett negativt svar ska göra som man alltid gör oavsett om man fått ett positivt eller negativt svar. Man ska stanna hemma tills man inte har några symtom. Om man i efterskott vill vara säker ska man vänta några veckor och ta ett antikroppstest.

De som testat sig nyligen och ännu inte fått svar kommer att få svaret ”tekniskt fel”.

Händelsen anmäld

Nu har allt felaktigt provtagningsmaterial stoppats och samlats in.

Händelsen har anmälts till Läkemedelsverket. Folkhälsomyndigheten har också informerats för att säkerställa att provtagningsmaterialet inte används i andra delar av landet.

Drive in-test i Älvsjö tidigare i år.