Nu vänder vi blicken mot dem som drabbas

MARTIN SCHORI: Journalistik ger sällan hela bilden - nu vill ha er bild

Aftonbladets granskning ”Nätverken” har avslöjat hur kriminella gäng och klaner lurar skattebetalare på miljonbelopp. Hur de kontrollerar stadsdelar och rekryterar barn.

Men nu vill vi vända blicken mot de som drabbas av deras brott.

Och då behöver vi er hjälp.

Aftonbladets granskning ”Nätverken” har under flera veckor synat den organiserade brottsligheten i Stockholm. Reportrarna Johanna Rapp, Mattias Sandberg och Christoffer Nilsson har sedan den 1 oktober bland annat avslöjat:

Gängbrottsligheten i Sverige är en av vår tids mest debatterade och uppmärksammade frågor. Oftast hamnar, inte förvånande, skjutningar och våld i centrum. Med den här granskningen vill vi berätta om hur gängen är uppbyggda, hur de finansierat sig och hur de begår en rad andra brott som drabbar enskilda och skattebetalare.

Vi kommer att fortsätta granska brottslingarna, var så säkra. Men nu vill vi också vända blicken mot de som drabbas. Offren. Och då behöver vi er hjälp.

Att den organiserade brottsligheten slår hårt mot samhället i stort och mot enskilda områden är vida klarlagt. Men också omdebatterat.

Nyligen skrev SVT att ”kriminella utfärdat utegångsförbud” i Stockholmsförorten Tensta. En bild som inte delades av alla Tenstabor och som sedan polisen backade från.

Johanna Beckström Lernebys bok ”Familjen” har hyllats och prisats - men också kritiserats för att ge en skev bild av Angered.

 

Journalistik ger sällan hela bilden. Istället ger den ett utsnitt av verkligheten. Man brukar jämföra med ett foto, där fokuserar man ofta på någon detalj eller en person, medan omgivningen runt omkring blir lite suddigare, eller väljs bort.

En annan jämförelse är en fotbollsmatch. Artiklarna som publiceras när domaren blåst av redogör inte för varje situation från matchen. Vi väljer de viktigaste händelserna, de mest uppseendeväckande och oväntade.

Vi vinklar. En term som ibland används som skällsord när man kritiserar media, men samtidigt en central del av vårt jobb.

 

Nu vill vi veta hur din verklighet ser ut. Har du drabbats av organiserad brottslighet? Hur ser det ut där du bor? Jag förstår naturligtvis att inte alla vill eller vågar berätta öppet, du kan självklart vara anonym. Jag kan försäkra dig om Aftonbladet har mångårig erfarenhet av och rutiner för att skydda våra uppgiftslämnare och källor. Det är grundlagsskyddat och det kan du vara mycket trygg med.

Du kan mejla våra reportrar eller använda vår krypterade Tipsa-tjänst.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

UNIK KARTLÄGGNING: Här är gängen som sprider skräck i Stockholm
Skjutningarna i Stockholm rekordökar: Här är alla dåden 2020
Gänget misstänks ha lurat äldre på miljonbelopp – levde lyxliv på Stureplan

Bolag med kopplingar till Stockholmsgängen har skulder på 58 miljoner kronor

Hela granskningen Nätverken – läs alla artiklar här