EMA–topp kopplar Astravaccin till blodproppar

Publicerad 2021-04-06

Den finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar, enligt uppgifter från EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri.

Men slutsatsen väntas dröja till onsdag eller torsdag.

– Så fort det kommer något slags besked från EMA så kommer vi att gå ut med det, säger Thomas Ekelund, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Den finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar.

Det säger den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri till den italienska tidningen Il Messaggero på tisdagen. 

– Enligt min åsikt är det tydligt att det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar, säger Cavaleri, som också säger att det inte är fastställt vad som orsakar biverkningen.

På eftermiddagen uppger EMA att man inte landat i någon slutsats och att utredningen fortfarande pågår. Ett beslut väntas presenteras på onsdag eller torsdag, skriver EMA i ett uttalande till AFP.

Folkhälsomyndigheten inväntar EMA-besked

Aftonbladet har varit i kontakt med Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, som hänvisar frågan till Läkemedelsverket.

– PRAC, EMA:s säkerhetskommitté, har möten under hela den här veckan. Och de diskuterar inte bara detta utan också andra saker, säger Thomas Ekelund, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på myndigheten, deltar i mötena.

Folkhälsomyndigheten vill inte kommentera EMA-chefens uppgift. Det sa Karin Tegmark Wigsell under tisdagens presskonferens.

– Vi har ännu inte sett något officiellt uttalande från EMA utan de har ett pågående möte som slutar den 9 april. Vi inväntar deras slutsatser från mötet och sedan vidtar en nationell diskussion med Läkemedelsverket utifrån det.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Återupptogs 25 mars i Sverige

Tidigare har biverkningskommittén i EMA inkluderat en varning om de ovanliga sjukdomsfallen i vaccinets läkemedelsgranskning, men de har inte inkluderat blodproppar i listan över biverkningar.

Den 16 mars pausade Folkhälsomyndigheten tillfälligt användningen av Astra Zenecas vaccin i Sverige. Den 25 mars återupptogs användningen av vaccinet – men bara för personer över 65 år.

Den 31 mars meddelade EMA:s chef Emer Cooke att vaccinet inte är farligt att använda. Men flera länder – inklusive Sverige – har ändå stoppat vaccineringen för unga.

Norska experter som undersökt kopplingen mellan vaccinering och sjukdomsfall tror att ett starkt immunsvar utlöste en kombination av blodproppar och låga blodplättar – och att det inte finns något annat än vaccinet som kan förklara det.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS