Spelet bakom nya Greta-statyn: ”Ville visa hennes höga intelligens”

Publicerad 2021-03-30

LONDON.

Nu står Greta Thunberg, 18, staty i engelska Winchester.

Där ska hon inspirera unga flickor att också vilja göra skillnad – i hundratals år framöver, eller så länge planeten finns kvar.

– Och hon ser inte arg ut. Det ville jag inte att hon skulle göra, säger skaparen Christine Charlesworth, 72.

Statyn blir världens första av Greta Thunberg, 18, i full storlek, och står nu utanför University of Winchester, två timmar sydväst om London.

Christine Charlesworth fick jobbet efter att hon och två andra nominerade fått presentera sina tankar kring hur de ville presentera den svenska klimataktivisten.

– Jag är så gammal att jag kan välja det jag vill göra. Och jag var väldigt entusiastisk och glad över att de ville prata med mig om att porträttera Greta, säger Christine Charlesworth.

Det första hon gjorde i sin presentation var att låta Greta stå upp. Universitetet hade velat ha henne sittande med sin skolstrejkskylt som på de första bilderna som togs av henne utanför riksdagen 2018.

– Hon såg väldigt skärpt ut på bilderna men som skulptur, när man pratar form, så hade det inte berättat så väldigt mycket om personen innanför den gula kappan säger Christine Charlesworth.

– Därför gör jag henne inte sittandes på marken.

Ville att hon skulle peka

Nästa önskemål från uppdragsgivarna var att hon skulle stå självsäkert med ena handen på höften och peka framåt som en härförare. Det slopade Christine Charlesworth direkt.

– Hon skulle inte ha sina händer på höften och hon skulle inte peka rakt fram, säger konstnären.

– Jag ville visa hennes höga intelligens och att hon kan tala till folk. Men samtidigt också visa hennes osäkerhet med sättet hon står på och som hon har på sig sina kläder. Hon står med tyngden på ena benet och det andra benet lutar sig framåt mot kanten på blocket som hon står på. Det är ofta så hon stått när hon talat till folkmassor – hon har fått en låda att stå på och det är så hon stått på den. Allt detta hoppas jag kommer kunna hjälpa till att berätta historien om den person som hon är.

– Och hon ser inte arg ut. Det ville jag inte att hon skulle göra.

Christine Charlesworth

Gjuten i brons

Statyn med namnet ”Make a difference” (”Gör skillnad”) kommer stå utanför universitetets nya klimatsmarta byggnad.

– Det här är inte bara ett porträtt av Greta. Jag hoppas att den kan bli en inspiration till andra unga flickor i framtiden, att om de har problem så kan de titta på statyn och tänka att ”om Greta lyckades göra det hon gjort så kan jag också göra det”, säger Christine Charlesworth.

Statyn är i fullskalig storlek. Måtten har hon tagit med hjälp av sin egen dotter, samt bilder och Youtubeklipp. Svenskan har inte varit med på projektet. Christine Charlesworth har gjort statyn i lera för att sedan låta den gjutas i brons.

– Det är inte helt klimatmässigt underbart. Jag gjorde henne i lera med en jacka av glasfiber och vi gjorde sedan en form i vax. Det vaxet kommer i alla fall att återanvändas och jag använder alltid samma lera till mina konstverk, säger hon.

Tänkte du på om du kunde göra det i något mer miljövänligt?

– Ja, men det finns inget annat jag skulle kunna göra. Jag är inte träskulptör så jag hade inte kunnat hugga ut henne i trä, och trä hade inte hållit så länge som brons. Om jag gör en avbild av en viktig kvinna så vill jag att det ska finnas kvar hur länge som helst och brons kommer finnas kvar i flera århundraden.

”Projekt av fåfänga”

Statyn beställdes 2019 och har kostat motsvarande omkring 285 000 kronor. Projektet har fått kritik av såväl facket som studentföreningen och invånare i Winchester eftersom universitetet det senaste året tvingats göra stora nerskärningar av personal, skriver Sky news.

– Sedan statyn beställdes har biblioteksbudgeten minskat, det har varit två omgångar av nedskärningar av personal och det pågår en mental hälsokris bland studenterna, säger studentkårens president Megan Ball till Sky news.

– Vi har vädjat till universitetet att se över tajmingen av denna avtäckning och att pausa den. Studenterna är väldigt arga och frustrerande.

Kritiska Winchesterbor har klagat på att man inte tagit någon av traktens ikoner eller miljökämpar. Facket kallar statyn ett ”projekt av fåfänga” från universitetets avgående chef vice-chef Joy Carter och menar att man borde spenderat pengarna på att rädda jobb i stället.

Carter själv kallar statyn ”en symbol för vår beslutsamhet i att agera för att tackla klimatkrisen”.

– Vi hoppas att statyn blir en inspiration för framtida generationer att stå med Greta och låta sig inspireras av hennes livräddande budskap och genast göra skillnad i världen, säger hon i ett uttalande.

Aftonbladet har sökt Gretas pappa Svante Thunberg.

Följ ämnen i artikeln