Uppsala kommun: Det gäller vid besök på äldreboenden

Publicerad 2020-09-29

På torsdag hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden.

Men de som vill besöka nära och kära i Uppsala behöver fortfarande förhålla sig till en del restriktioner, meddelar Uppsala kommun.

Uppsala kommun kräver att besökare använder visir under besöken.

– Det är välkommet att besöksförbudet på våra äldreboenden nu hävs, det är många som längtat efter att få träffa sina nära och kära efter en lång tid ifrån varandra. Men vi behöver fortsatt vara försiktiga för att undvika att smittspridningen ökar igen, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande i Uppsala kommun, i ett pressmeddelande.

För att viruset inte ska ta sig in på äldreboendena lika lätt har kommunen gått ut med riktlinjer som både anhöriga och boenden ansvarar för att följa.

Kraven på besökarna

För det första bör anhöriga meddela boendena vilken tid och dag de vill besöka sina äldre, så att inte allt för många kommer samtidigt.

För det andra kommer besökare inte vara välkomna i de gemensamma lokalerna, utan hänvisas till deras anhörigas lägenheter under besöken.

För det tredje behöver de bära visir, gärna hela tiden.

Folkhälsomyndighetens krav om att man inte ska besöka sina äldre (eller andra heller för den delen) om man känner minsta symptom på förkylning, huvudvärk, halsont, feber eller snuva gäller också vid besöken.