Här ekar vaccinhallen tom – 1 000 lediga tider

Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2021-05-02

Här kan 10 000 människor vaccineras på en dag.
Men Kistamässans stora hall ekar tom.
– Vi förstår inte varför det är så lite folk här nu, säger en sjuksköterska.

I veckan meddelade regeringen att vaccinprognosen skjuts fram. Det nya målet innebär att alla vuxna ska ha blivit erbjudna minst en dos till den 5 september – men långt ifrån alla tider som finns i dag, bokas.

I Stockholm har vaccineringen av fas 3 har pågått i snart två veckor. Det innebär att alla över 60 år kan få sin första dos.

Och många vaccintider har hittills bokats. I Kistamässan i Kista, norr om Stockholm, har köerna till vaccinbåsen ringlat långa i veckan. Många har tagit sig dit för att få sin första, eller andra, spruta.

I båsen sitter läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, redo att ta emot de personer som kommer dit. På söndagen har mässan 3 000 doser vaccin, och 23 av totalt 35 vaccinbås är bemannade med personal.

Men flödet av människor, som vill vaccinera sig, har stannat av. Det finns inga köer, och de som kommer hit släpps in på en gång – även de som anländer, långt före sin inbokade tid.

– Just nu sitter vi bara här och väntar på att fler ska komma hit. Vi har mycket resurser på plats och mer än tusen doser vaccin som vi bara väntar på att ge ut, men i går och i dag har det kommit väldigt lite folk, säger en av sjuksköterskorna på plats.

Hon säger att hon hoppas att fler tar vara på tiderna som finns.

– Vi förstår inte varför det är så lite folk här nu.

”Vi står beredda att ta emot alla som kan och vill vaccinera sig”

Henrik Forsberg, vd för vårdgivaren Werlabs som hanterar vaccineringen i Kistamässan, säger att Werlabs har kapacitet att vaccinera 10 000 personer per dag.

– Vi har varit väldigt nära kapacitetstaket sedan vi öppnade för vaccinering här. Generellt har ungefär 85 procent av tiderna varit bokade hittills, säger han.

På söndagsmorgonen, när Aftonbladet är på plats i Kistamässan, finns mer än 1 000 lediga tider kvar.

– Många bokar in sig under dagen och kommer samma dag. Varför det är många obokade tider nu är svårt att svara på, säger Henrik Forsberg.

Tiderna kan man boka via appen Alltid öppet. Henrik Forsberg säger att nya tider i Kistamässan släpps hela tiden.

– Vi lägger ut tider så fort vi kan och så fort vi får vaccinleveranser, säger han, och fortsätter:

– Det är viktigt att alla är medvetna om att möjligheten att vaccinera sig finns, och att vi står beredda att ta emot alla som vill och kan vaccinera sig nu i fas 3.

Så gör du för att bromsa smittspridningen

  • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
    Läs mer här.
  • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
    Läs mer här.
  • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
    Läs mer här.
  • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
  • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
  • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
    Läs mer här.
  • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
  • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
  • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
    Läs mer här.