Uppgifter: EU kan stoppa vaccinexport i sex veckor

Uppdaterad 2021-03-25 | Publicerad 2021-03-24

Leveransfiaskot av covid 19-vaccin till EU har retat upp många länder.

Samtidigt som vaccinationstakten här är långsam försvinner miljontals doser till andra länder.

I natt förberedde EU-kommissionen ett lagförslag som kan stoppa export i sex veckor, enligt New York Times.

Förslaget kommer att offentliggöras under onsdagen och innebär en upptrappning i konflikten kring covid 19-vaccinet, skriver New York Times sent i natt, med hänvisning till att ha sett dokumentet och fått innehållet bekräftat av två EU-tjänstemän.

Nödbefogenheterna ska ge ökad möjlighet att under sex veckor stoppa export ut ur unionen av vaccindoser som producerats inom EU.

Enligt New York Times är Astra Zeneca, som fått fram betydligt färre doser än utlovat till EU men levererat enligt plan till Storbritannien, främsta måltavlan för de nya exportreglerna.

Men det kan också innebära att doser från Moderna och Pfizer som var tänkta för export blir kvar för att vaccinera EU-invånare.

– Vi är i århundradets värsta kris. Och jag utesluter ingenting eftersom vi måste se till att européer vaccineras så snabbt som möjligt, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen.

”Vi är i århundradets värsta kris”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Sverige inte mot export

I Sverige är man, trots flera nedslående besked om vaccinförseningar, inte för ökade befogenheter av stoppa exporten.

– Vi behöver mer av kontakter och dialog, både med företagen som producerar och andra ledare runt om i världen, snarare än att trappa upp en konfrontation som kan leda till något slags handelskrig om vaccin, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) efter det förberedande ministermötet inför toppmötet på torsdagen.

EU-kommissionären Maros Sefcovic tonade ner hotet en aning under en presskonferens på tisdagen.

– Vi är inte ute efter ett verkligt förbud mot vaccinexport, men vi förväntar oss att tillverkarna lever upp till sina åtaganden, sa han då.

Men nattens besked i New York Times visar att kommissionen är beredd att sätta hårt mot hårt om inte vaccineringstakten ökar i EU-länderna.

Det nya förslaget säger bland annat att leveranser kan stoppas om de är tänkta för länder utanför EU som inte exporterar vaccin in i unionen. En klausul som specifikt riktar in i sig på Storbritannien, skriver New York Times.

”Dåliga nyheter för Storbritannien”, skrev den brittiska tidningen The Guardian i natt om avslöjandet.

Sverige pch EU-minister Hans Dahlgren (S), ställer sig negativa till lagförslaget.

Har skickat iväg 40 miljoner doser

Sedan början av februari har EU exporterat fler än tio miljoner doser vaccin till Storbritannien men har inte fått något alls från fabrikerna där. Förutom miljontals doser av Astra Zenecas vaccin har Storbritannien även importerat vaccin av tillverkaren Pfizer från fabriker i Belgien.

Sammanlagt exporterade EU fler än 40 miljoner doser vaccin till totalt 33 länder under den tidsperioden. 70 miljoner doser stannade kvar inom unionen.

Andra skäl att stoppa exporten enligt lagförslaget är om leveranserna ska gå till länder med ”en högre vaccineringstakt än EU” eller där ”smittoläget är mindre allvarligt”, enligt tidningens uppgifter.

Sedan slutet av januari finns en regel där en vaccintillverkare måste inhämta tillstånd innan en leverans doser skickas iväg till länder utanför unionen.

EU-kommissionären Maros Sefcovic vill tona ner hotet från EU.

Av 300 exporttillfällen har endast en hittills stoppats. Det gällde en mindre leverans av Astra Zenecas vaccin till Australien. Då togs beslutet med anledning av att landet i princip är fritt från smitta.

Förändringar i det nya lagförslaget från EU-kommissionen kan göras innan det klubbas, men enligt New York Times räknar man med att det i princip går igenom som tänkt och då tros träda i kraft inom kort.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen