Erdogans hot mot EU: Gränserna öppnas

Uppdaterad 2016-11-29 | Publicerad 2016-11-25

Relationen mellan EU och Turkiet har varit skakig länge. Men president Recep Tayyip Erdogan kommer nu med ovanligt hotfulla tongångar till Bryssel.

– Lyssna noga. Om ni går längre kommer våra gränser att öppnas, säger han på en kvinnokonferens i Istanbul, enligt TT.

I veckan godkände EU ett tillfälligt stopp för Turkiets medlemsförhandlingar med unionen. Skälet är Ankararegeringens "oproportionerliga" reaktion på det misslyckade kuppförsöket i juli, skriver TT.

Ej bindande

Resolutionen är ej bindande och främst en markering, eftersom det är medlemsländerna själva som beslutar om förhandlingarna. Men den innebär helt klart en ytterligare försämring av relationerna.

– Varken jag eller mitt folk påverkas av dessa utarmade hot. Det kvittar om ni alla godkänner resolutionen, säger Erdogan.

En talesperson för tyska regeringen kallade Erdogans hot för ”inte konstruktiva”.

EU-företrädare har samtidigt anklagats för att hålla igen med sin kritik mot Turkiet, på grund av den sköra gränsöverenskommelsen om att Turkiet ska stävja flyktingsmuggling.

Miljontals flyktingar

Turkiet har en av världens största flyktingpopulationer inom sina gränser: Uppemot 2,7 miljoner syrier och 300 000 irakier. Många av dem lever under usla förhållanden och försöker därför ta sig till Europa i jakt på en bättre framtid.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.