Nötfärs bakom ehec-utbrott

Uppdaterad 2017-03-16 | Publicerad 2016-11-08

Nötfärs låg bakom ehec-utbrott.

Det var nötfärs som smittade totalt 17 personer med en och samma variant av ehec-bakterier. Fyra personer, var av tre barn, drabbades av den mycket allvarliga följdsjukdomen HUS som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär. Det visar den kartläggning som flera myndigheter gjort.

Intervjuer med de drabbade visar på en koppling till färska kebab-/nötfärsspett och andra nötfärsprodukter.

Tillsammans med Jordbruksverket har Livsmedelsverket spårat de misstänkta livsmedlen genom hela livsmedelskedjan tillbaka till de aktuella gårdarna, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Provtagning visar att den aktuella ehec-varianten var en typ som ofta förknippas med allvarligare sjukdomar.

Symtomen på ehec är allt från milda symtom med diarré och magsmärtor till blodiga diarréer.

TT