May hoppfull om nya samtal om brexit

TT-Reuters

Publicerad 2019-02-07

Storbritanniens premiärminister Theresa May spänner blicken i EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.

EU säger fortsatt nej till nya förhandlingar om Storbritanniens utträdesavtal – men öppnar ändå för samtal.

Premiärminister Theresa May lovar göra allt för en ordnad brexit den 29 mars.

Med bara 50 dagar kvar till det brittiska EU-lämnandet bjöd ändå torsdagen på positiva besked.

I alla fall kanske.

Visserligen upprepade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att de kvarstannande EU-länderna inte vill öppna upp det nuvarande utträdesavtalet för nya förhandlingar.

Och visserligen sade EU-parlamentets brexitsamordnare Guy Verhofstadt att Storbritanniens premiärminister Theresa May konstaterat att avtalets nordirländska nödlösning – som är så hatad i det brittiska underhuset – kommer att finnas kvar.

Och visserligen twittrade permanente rådsordföranden Donald Tusk till slut att "inga genombrott är i sikte".

Ändå tolkas Mays möten i Bryssel som försiktigt positiva.

Samtal i Strasbourg

Redan på måndag ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffa Mays brexitminister Stephen Barclay för samtal i Strasbourg om vägen vidare.

– Vad jag ser och hör från ledarna (i EU) är en önskan att vi arbetar tillsammans för att garantera att Storbritannien lämnar EU med ett avtal. Det kommer inte att bli lätt, men ordförande Juncker och jag har enats om samtal som nu ska försöka hitta en väg ut ur det här, en väg som tar oss i mål och behandlar den oro som (det brittiska) parlamentet har, sade Theresa May till de brittiska journalisterna på plats efter att ha träffat även EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Då fick Tusk också en skrapa för att i onsdags ha pratat om en "särskild plats i helvetet" för dem som drivit på för brexit, utan att ha en plan för hur.

– Jag tog upp med ordförande Tusk det ordval han använde i går, som inte har hjälpt till utan skapat utbredd bestörtning i Storbritannien. Min poäng är att vi båda borde arbeta för att ordna en nära relation mellan Storbritannien och EU i framtiden, sade May till BBC i Bryssel.

Brev från Corbyn

Någon blixtsnabb lösning väntar dock knappast. I stället har May och Juncker lovat att mötas igen före månadsskiftet. Därmed blir sannolikt också det toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer har med Arabförbundet i Egypten den 24-25 februari ett viktigt läge för sidosamtal om brexit.

Från EU-parlamentets sida hoppas man att May parallellt ska närma sig enighet på hemmaplan, med hjälp av den kravlista som oppositionsledaren Jeremy Corbyn lagt fram i ett brev till May. Labourledaren vill bland annat ha en permanent tullunion mellan Storbritannien och EU och att Storbritannien förbinder sig till liknande skydd och rättigheter som EU har när det gäller arbetskraft, konsumenter och miljön.

– Det är viktigt nu att det här leder till en position i Storbritannien som stöds av en så bred position som möjligt. Ett avtalslöst läge är inget alternativ. Det är en katastrof för båda sidor av kanalen, sade EU-parlamentets Verhofstadt i Bryssel.

För May är mållinjen fortsatta densamma: Storbritannien lämnar EU den 29 mars.

– Jag kommer att leverera brexit. Jag kommer att leverera det i tid, lovade May i Bryssel.