Svårare att jaga pirater

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-15

”Internetoperatörerna slänger uppgifterna tidigare”

Brottsspaningen på nätet har blivit svårare efter ipredlagen, anser både åklagare och Ifpi, musikindustrins branschorganisation.

– Telia och andra operatörer saboterar spaningen, säger Ifpis vd Lars Gustafsson.

Fredrik Ingblad är en av Sveriges två åklagare som är specialinriktade på immaterialrätt. I praktiken innebär det många fall som handlar om fildelning. Men jobbet har blivit svårare eftersom operatörerna har blivit allt snabbare på att radera trafikuppgifterna.

– Det har blivit svårare efter införandet av ipredlagen. De uppgifter som vi är beroende av, vem som ligger bakom en ip-adress, slänger internetoperatörerna snabbare än tidigare. Och de uppgifterna är förutsättningen för att kunna utreda brott på internet. Det blir också svårare att utreda allvarligare brott som barnporr och rånutredningar, säger Ingblad till TT.

"Det går trögt"

De nödvändiga trafikuppgifterna kan snabbt vara borta ur operatörernas register, snabbare än utredarna hinner arbeta. Hur lång tid uppgifterna sparas finns det olika meningar om och vissa operatörer slänger snabbare än andra.

– Generellt sett har sparandetiden minskat. Telia slänger efter ungefär tre dagar, vissa bolag har kvar längre, högst tre veckor. Så den bevisning vi behöver försvinner ganska snabbt. Om det har någon koppling till ipred vet jag inte men det har hänt under den här perioden, säger Ingblad.

Lars Gustafsson, vd för skivindustrins branschorganisation Ifpi, är också bekymrad över utvecklingen.

– Vi märker i de polisanmälningar vi gjort att det går trögt. Telia slänger alltför snabbt uppgifterna I praktiken innebär det att Telia och en del andra operatörer saboterar spaningen efter brottslingar på nätet, säger Gustafsson.

– Det innebär att vårt arbete med att försvara upphovsrätten försvåras. Och polisens arbete med att utreda upphovsrättsintrång, och andra intrång, blir svårare.

"Sparas längre"

Gustafsson tycker att operatörerna nu måste skärpa sig så att polisens utredare får en möjlighet att göra sitt arbete på ett bra sätt. Kanske behövs till och med lagstiftning för att få operatörerna att spara uppgifter, anser han.

Patrik Hiselius, jurist på Telia Sonera, medger att sparandetiden har blivit kortare. Men han hävdar att uppgifterna sparas betydligt längre än tre dagar.

– Telia sparar trafikuppgifterna i sex månader. Ipred är bara en aspekt när det gäller hur länge vi lagrar data. Och den aspekten drar åt att lagra kortare tid, men vi vill inte tumma på nätsäkerheten.

TT

Följ ämnen i artikeln