M-toppen: Kan inte acceptera partipiskan

Av: Olof Svensson

Publicerad:
1 av 2
Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M).

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) viker sig inte.

I morgon tänker han gå emot partiledningen - och rösta ner regeringens budget.

– Jag kan inte acceptera en sådan här partipiska. Det skulle vara att spotta mina väljare i ansiktet, säger han.

I morgon hålls budgetomröstning i riksdagen. Alliansen har genom Decemberöverenskommelsen förbundit sig att inte rösta på sin egen budget. Därför kommer Alliansens riksdagsledamöter att lägga ner sina röster och på så vis släppa fram regeringens budget.

Men alla riksdagsledamöter kommer inte lyda.

Går emot all logik

Finn Bengtsson (M) har under våren varit en högljudd kritiker av Decemberöverenskommelsen. I morgon tänker han rösta för Alliansbudgeten.

– Vi har ett gemensamt budgetförslag. Jag tycker det är befängt att vi inte ska stödja det, det går mot all logik, säger han.

Innan omröstningen ska han hålla ett anförande i kammaren. Förhoppningen är att få med sig så många partikamrater som möjligt på sin egen linje.

– Det är principiellt viktigt att jag tar det här steget. Kanske kommer anförandet hjälpa andra att också träda fram, säger han.

”Har inte skett i modern tid”

Vilka konsekvenser kommer det här att få?

– Det kommer innebära ett brott mot traditionen att riksdagsgruppen ska vara enad när man går till omröstning. Därför är det något unikt som inte har skett i modern tid. Men jag måste visa politiskt mod och jag måste våga stå upp för mina väljare.

Finn Bengtsson hänvisar till att hans distrikt, Östergötland, ställer sig bakom linjen om att rösta för Alliansbudgeten.

– Partiledningen säger att vi ska abdikera från vår egen grundlagsskyddade rätt att rösta för våra egna förslag. Det är korkat. Jag är den enda som just nu är lojal mot min politik.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa i Ekots lördagsintervju att det finns enstaka kritiska röster mot överenskommelsen.

– Men vi har ett brett stöd för att vi skall kunna utveckla politiken och sedan genomföra den. Då behöver vi decemberöverenskommelsen, sa hon.

Publicerad: