Valet är över: Så vad händer nu?

Publicerad 2015-05-09

Valet väntas bli en succé för Skotska Nationalistpartiet SNP. Flera undersökningar har visat att partiet, som leds av populära Nicola Sturgeon, 44, kan komma att kamma hem alla Skottlands 59 parlamentsplatser. Miliband har uteslutit en koalition med SNP.

Storbritannien vaknade upp till en helt ny politisk karta.

Ingen hade förutsett valresultatet – men vad händer nu?

1. EU-medlemskap eller inte?

Britterna kommer att rösta om de ska vara kvar i EU eller inte, det har varit ett av David Camerons främsta vallöften.

Han har riktat stark kritik mot EU, han vill själv att Storbritannien ska fortsätta att vara medlem, men att villkoren ska omförhandlas.

Folkomröstningen ska hållas senast 2017.

2. Skottland

– Kontinentalplattorna inom skotsk politik har flyttat på sig, sa SNP:s ledare Nicola Sturgeon.

SNP krossade det mesta motståndet i Skottland, vilket kan innebära att partiet på nytt kommer att väcka frågan om en ny självständighetsomröstning, kanske så tidigt som 2020.

3. Invandring

Mycket i valdebatterna har handlat om invandringen. David Cameron har sagt att invandringen måste minska radikalt från hundratusentals varje år till tiotusentals. Han vill minska den fria rörligheten inom EU och införa hårdare regler för de utländska medborgare som kommer till landet.

4. Ekonomi

Finansmarknaderna reagerade positivt på det överraskande valresultatet. Att det nu finns ett tydligt regeringsalternativ har haft lugnande effekt. Pundet steg på fredagen liksom kursen på Londonbörsen.

5. Valsystemet

Trots att systemet med majoritetsvalkretsar inte avspeglar väljarnas röster särskilt väl är det få som tror att systemet kommer att rivas upp i grunden. Det är inte länge sedan landet hade en omröstning om att ändra valsystemet, men förslaget röstades er.

De största partierna Tories och Labour har ingenting att vinna på att systemet görs om.