Elfenbensförbud ger viss effekt i Kina

TT TT

Uppdaterad 2019-02-01 | Publicerad 2018-09-28

Illegalt elfenben som har beslagtagits vid ett tillslag I Hongkong.

Det nyligen införda elfenbensförbudet i Kina tycks ha gett viss effekt. Men stora mängder illegalt elfenben är fortsatt till salu på marknaden, enligt en ny undersökning.

Förbudet, som trädde i kraft vid årsskiftet, har setts som ett nödvändigt steg för att få bukt med den hänsynslösa tjuvjakten på elefanter i Afrika. Kina har under mycket lång tid varit den stora destinationen för elfenben där det mesta säljs som sniderier och statyetter

Den nya undersökningen, som har utförts av Världsnaturfonden (WWF) och organisationen Traffic, visar att butikerna som har sålt elfenben legat har upphört med sin verksamhet. Men marknaden för illegalt elfenben finns kvar.

Totalt hittades 345 försäljningsställen med illegalt elfenben. Detta är en minskning sedan 2017, men bara med 30 procent, Det visar att efterfrågan fortfarande är stor.

– Man ändrar inte en gammal kulturtradition hur lätt som helst. Förbudet har trätt i kraft, men köparna finns kvar. Det betyder väldigt mycket för många att ha elfenben hemma som man kan visa upp. Det ger status, säger Ola Jennersten, naturvårdsansvarig på WWF i Sverige.

– Det är ändå positivt att det skett en minskning, att man märker en effekt av förbudet. Nu gäller det att gå vidare. För att få full effekt måste man implementera lagarna, plus påbörja en massiv informationskampanj.

Följ ämnen i artikeln