Smugglade ut konvertit i resväska – döms

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-06-24

Två kvinnor döms av Gävle tingsrätt för främjande av flykt. Enligt domen har de smugglat ut en utvisningshotad man från Migrationsverkets förvar. Arkivbild.

Två kvinnor döms av Gävle tingsrätt för främjande av flykt. Enligt domen har de smugglat ut en utvisningshotad konvertit från Migrationsverkets förvar, skriver Gefle Dagblad.

Mannen satt på ett av Migrationsverkets förvar efter ett utvisningsbeslut. Han var flykting från Afghanistan men hade efter ankomsten till Sverige konverterat och engagerat sig i en kristen församling.

I februari förra året fick han besök från församlingen av två kvinnor i 50-årsåldern, en av dem präst i Svenska kyrkan. De hade med sig en stor resväska som de sa innehöll utrustning för bland annat nattvardsfirande.

Enligt domen har kvinnorna är med hjälp av väskan lyckats smuggla ut mannen från förvaret. Som bevis finns bland annat övervakningsfilmer som visar att väskan var mycket tyngre när de lämnade förvaret än när de anlände.

De båda kvinnorna döms till villkorlig dom och dagsböter för främjande av flykt. Båda nekar till brott. Mannen är fortfarande försvunnen, skriver Kyrkans Tidning.