Trumps strategi inför debatten: Slå mot utfrågaren

Publicerad 2020-10-22

Donald Trump publicerade sin egen video från intervjun med Lesley Stahl i ”CBS 60 minutes”

”Titta på partiskheten, hatet och oförskämdheten”, skrev presidenten till sina följare.

Sedan hävdade han att utfrågaren Kristen Welker som väntar i nattens debatt mot Joe Biden är ”betydligt värre”.

  • Fastnålat inlägg
    22 okt 2020
    Sebastian Laneby

    Aftonbladets Per Bjurman är på plats i USA. Här kommer han att rapportera direkt från nattens rysardebatt mellan Trump och Biden.

Denna chatt är stängd.

  • Per Bjurman
    23 okt 2020

    Hej då från Nashville, säger vi härmed.

    Tack alla som var med i natt.

    Nu blir det som bekant inga fler debatter. Det är bara att hålla andan och invänta resultatet nästnästa tisdag.

  • Per Bjurman
    23 okt 2020

    Jaha, ridån går ner i Nashville – efter en debatt som hade betraktas som stenhård för sex-sju år sedan men i 2020-sammanhanget framstod som förbryllande civiliserad.

    Svårt att tro, nästan.

    Vem vann?

    Jag säger det igen:

    Det avgör inte de som redan är övertygade på ena eller an dra sidan. Det avgör de osäkra väljarna – och deras dom faller nästnästa vecka.

    Nu är det deadline-rush i mediacentret i Music City.

  • Per Bjurman
    23 okt 2020

    Det slutar med ett replikskifte om klimatförändringar och de båda kandidaternas olika planer i frågan – och så blir de osams om huruvida vindkraft är farligt eller inte, om Bidens miljöplan kommer kosta 100 triljoner eller inte och fracking. Som Trump menar att Biden flippfloppar om – och Biden hävdar att han inte alls är emot fracking.

  • Per Bjurman
    23 okt 2020

    Trump återkommer ständigt till vad Biden säger att han ska göra, men inte gjort tidigare under sin tid i kongressen och Vita huset.

    – Du är en sann politiker. Bara prat, ingen action, heter det.

    Det är, får man förmoda, ytterligare ett sätt att locks de där osäkra väljarna.

  • Per Bjurman
    23 okt 2020

    Om Black Lives Matter – och det Trump sagt om rörelsen.

    – Jag är den minst rasistiske personen här, svär han han på.

    Tvärtom, invänder Biden:

    – Han är den mest rasistiske presidenten i modern historia.

Donald Trump verkar ha strategin inför nattens avslutande debatt i presidentvalet klar: Hävda att han kommer behandlas hårdare än motståndaren och är körd på förhand.

Presidenten och Joe Biden ska frågas ut av Kristen Welker, vanligtvis NBC:s korrespondent i Washington. Bara timmarna innan slaget i Nashville fortsatte presidenten sitt pågående korståg mot media.

På Facebook publicerade Trump Vita husets egen videoupptagning av intervjun som han gjorde i tisdags med Lesley Stahl från ”CBS 60 Minutes”. Den ska sändas i kanalen på söndag.

Gillade inte frågorna

Han uppmanade sina följare på Twitter att titta på intervjun och se ”partiskheten, hatet och oförskämdheten” som CBS visade. Han tillade att Kristen Welker, som väntar i natt, är ”betydligt värre”.

Intervjun i ”60 Minutes” började med att Lesley Stahl frågade om han var redo för tuffa frågor. Och redan där gick det snett.

Trump klagade över att frågorna var oförskämda och att ämnena som avhandlades, bland dem ekonomin och pandemin, var orättvisa.

Presidenten fick frågor om att han kallat Anthony Fauci för en idiot och bristen på coronaregler under sina valmöten, vilket fick Trump att slå ner på Lesley Stahls ”negativa attityd”.

– Du tog upp många frågor som var olämpligt ställda, direkt från början, sa Donald Trump i intervjun.

– Tycker du inte att du ska hållas ansvarig för det amerikanska folket? svarar Lesley Stahl.

Trump menade att han behandlas betydligt värre än Joe Biden.

– Jag har sett alla hans intervjuer, han har aldrig fått en hård fråga, sa presidenten.

– Kan vi bara glömma honom ett tag – du är presidenten, fick han till svar.

– Ursäkta mig Lesley, du började. Du frågade mig om jag var beredd på tuffa frågor. Det är inget sätt att prata på, inget sätt att prata på, menade Donald Trump.

Donald Trumps attack mot Lesley Stahl tidigare i veckan.

Reste sig och gick

Han avslutade intervjun i förtid och vägrade medverka i ett planerat tv-klipp med vicepresidenten Mike Pence.

– Vad hände med presidenten? frågade Lesley Stahl Mike Pence direkt efter att Donald Trump rest sig upp och gått iväg.

– Lesley, hm, president Trump är en man som säger vad han tycker. Det är en av hans styrkor som president, svarar Pence i videon som Vita huset publicerat.

Innan upptagningen publicerades under torsdagen twittrade Donald Trump att han ”snart skulle skapa tv-historia genom att visa en oklippt förhandsvisning av det ondskefulla försöket att krossa honom”.

Han skrev också: ”Titta hur hon upprepat avbryter och hennes ilska. Jämför mina fullständiga, flytande och magnifikt briljanta svar på frågorna”.

CBS säger i ett uttalande att Vita huset hade fått filma intervjun under villkor att det inte skulle sändas, utan endast användas i dokumenterande syfte. De säger också att ”60 Minutes” trots Donald Trumps attacker kommer sända intervjun som planerat.

Lesley Stahl, 78, har varit på CBS sedan 1971. Hon har varit reporter på CBS högprofilerade nyhetsprogram ”60 Minutes” sedan 1991. Hon slog igenom av en slump 1972 genom att bli en av de första reportrarna att täcka Watergate-skandalen.

Hon bodde i en lägenhet i ett av Watergate-husen och var på plats när de flesta politiska reportrar var iväg under den pågående valrörelsen.

Kristen Welker håller i nattens debatt – och sågas av Trump på förhand.