Akademiskas besked: vårdstoppet hävt

Publicerad 2020-10-07

Över 303 nya fall av covid-19 i Uppsala denna vecka.

Men Akademiska sjukhuset häver nu vårdstoppet.

En kraftig ökning – men man är mer förberedd än tidigare, enligt regionen.

Vårdstoppet på Akademiska har hävts. Det meddelar sjukhuset under onsdagseftermiddagens presskonferens.

Läget har länge sett bättre ut, men på onsdagseftermiddagen hölls en presskonferens med anledning av den rejäla ökningen coronafall i regionen.

Däremot har gårdagens stopp av planerad vård hävts: både operationer och annan vård kommer att bedrivas som vanligt.

Spridningen sker i alla åldersgrupper. Det ökar risken för att smittan sprids till riskgrupper, säger Mikael Köhler, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regionen förväntar sig ett ökat behov av intensivvård.

– 7,7 procent av alla provresultat är positiva nu – att jämföra med en dryg procent under sommarveckorna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Slutenvården i Uppsala har erfarit en slående ökning av antal fall.

– Förra måndagen hade vi fyra personer inneliggande, nu har vi 20, säger Fredrik Lund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

De allra flesta ligger dock på vanliga avdelningar och är inte i behov av intensivvård.

Skillnad i postnummer

– Vi kan se skillnad i postnummer. Mönstret skiljer sig åt, vilka som kommer för provtagning. Det beror på vart man är folkbokförd, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa.

Personer från socioekonomiskt utsatta områden är överrepresenterade bland de som vårdas på sjukhus med svåra symtom. Personer från socioekonomiskt starka områden är däremot överrepresenterade när det gäller att testas.

Provtagningsstationer kommer att placeras i Bålsta och Gottsunda. En station ska vara mobil och kunna röra sig runt i regionen.

Antispridningskampanj

En antispridningskampanj i kollektivtrafiken har inletts.

– Minska spridningen genom att öka spridningen, säger trafikdirektör Johan Wadman.

Han berättar också att antalet kontrollanter i kollektivtrafiken kommer att öka för att undvika fuskåkare. En ny slags engångsbiljett ska också tas fram.

Mikael Köhler avslutar presskonferensen med att säga att läget är bättre och man är mer förberedd än tidigare, men uppmanar folk att röra sig mindre ute i samhället.