FN:s klimatpanel: ”Vi har inte sett det värsta än”

Publicerad 2021-06-27

FN:s klimatpanel varnar för klimatkaos om 1,5-gradersmålet överstigs.

Då drabbas uppemot 420 miljoner fler människor av extrema temperaturer och tre gånger så många riskerar att dö i Europa.

– Vi har inte sett det värsta än, skriver författarna till en ny rapport.

Den tyska tidningen Die Zeit skriver om den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Det är dyster läsning.

Enligt Parisavtalet från 2015 ska den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grader, jämfört med förindustriell nivå. Temperaturen har redan stigit 1,1 grader, och trenden pekar nu mot en ökning på tre grader.

På punkt efter punkt blir resultatet förödande om vi missar 1,5-gradersmålet.

• Vid en global uppvärmning på två grader riskerar ytterligare 420 miljoner människor att utsättas för extrema temperaturer.

• Samtidigt riskerar mellan åtta och 80 miljoner fler människor att drabbas av hungersnöd.

• Antalet européer som riskerar att dö av klimatrelaterade orsaker blir tre gånger högre om uppvärmningen ökar med tre grader, än om den ökar med 1,5 grader.

– Det här kommer att påverka våra barn och barnbarn mycket mer än det påverkar oss, skriver FN:s klimatpanel enligt Die Zeit.

Svensk skörd drabbad av torka.

Även om vi begränsar uppvärmningen till 1,5 grader kommer 350 miljoner invånare i stora stadsområden att drabbas av vattenbrist. Men vid två grader högre medeltemperatur försvinner vattnet för ännu fler, 410 miljoner människor.

Enligt IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, kommer hela ekosystem att kollapsa även om vi minskar utsläppen av växthusgaser. Människan drabbas hårdast av den självförvållade krisen, men den kan också leda till oväntade händelser:

– Livet på jorden kan återhämta sig från en kraftig klimatförändring genom att skapa nya arter och nya ekosystem, heter det.

Rapportförfattarna konstaterar också att fler flyktingar från Afrika sannolikt kommer att söka sig till Europa och att insektsburna sjukdomar som malaria, dengue och zika ökar i världsdelen, om uppvärmningen når tre grader.