Vargattackerna ökar – går om lodjur

Matilda Träff/TT

Publicerad 2021-06-23

Antal registrerade angrepp 2011–2020.

För första gången på tio år står varg för fler attacker än lodjur mot tamdjur. Ökningen skapar oro och uppgivenhet bland djurägare i drabbade områden.

Flera vargar har rört sig söderut de senaste åren och etablerat revir i Östergötland, Jönköping och Skåne. Förflyttningen till områden där tamdjursbesättningarna ligger tätare har gjort att vargars attacker på tamdjur har ökat de senaste tre åren. De är nu för första gången sedan 2011 fler än attackerna från lodjur, enligt Viltskadecenters statistik för år 2020.

– Men det är fortfarande relativt få angrepp generellt, inte ens över hundra attacker år 2020, säger Maria Levin, konsulent på Viltskadecenter och en av rapportförfattarna.

”Oroliga och uppgivna”

Ökningen gör ändå stor skillnad för djurägare i och med att en varg kan ta omkring 30 får i en attack, medan ett lodjur tar ett får, enligt Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Vi har många djurägare i områden där det introduceras varg som är väldigt oroliga och uppgivna, säger Borgström.

LRF-ordföranden säger också att det finns ett stort mörkertal kring hur många tamdjur som skadas eller dödas av varg. Dels på grund av att länsstyrelsens besiktningspersonal måste säkerställa att det är ett rovdjur som orsakat skadan, och dels för att vargfrågan är så infekterad att många tamdjursägare är rädda för hot från djurrättsaktivister om de anmäler.

Bidrag till stängsel

Den som anmäler en rovdjursattack och får det bekräftat av länsstyrelsen får en viss ersättning för skadan och man kan få bidrag till förbyggande åtgärder som rovdjursstängsel om man har varg i området.

Förra året gav länsstyrelserna bidrag om totalt 7,7 miljoner kronor för förbyggande åtgärder och 2,2 miljoner kronor betalades ut som ersättning för skador som stora rovdjur orsakat.

Men enligt Palle Borgström är ersättningen och bidragen för låga för att täcka de egentliga kostnaderna. Han förespråkar en lösning som skulle göra djurägarna som är anslutna till LRF mer trygga, enligt honom:

– Snabbare beslut om skyddsjakt behövs för att det ska vara en hanterbar situation när det dyker upp nya vandringsvargar, särskilt när det är individer som inte är genetiskt värdefulla.

Viktigt att anmäla

Maria Levin är förvånad över LRF:s uppgifter om ett mörkertal.

– Det finns system där alla skador av rovdjur ska besiktigas. Länsstyrelserna sköter det och det är gratis, säger Maria Levin.

Hon betonar att det är viktigt att LRF uppmanar sina medlemmar att anmäla misstänkta rovdjursangrepp.

– Vill man ha mer pengar i systemet finns ingen annan väg än att anmäla allt. Det är viktigt för statistiken att allt dokumenteras för att alla frågor ska kunna drivas på bästa sätt, oavsett vad man har för intresse i vargfrågan. Statistiken är det kunskapsunderlag som ska ligga till grund för besluten, säger Levin.

Viktigt att ha i åtanke är också att tamdjur kan dö av många olika orsaker, menar Maria Levin. Sveriges Viltcenter samarbetar mycket med Norge som har ett liknande system med besiktningspersonal. I grannlandet betar miljontals får fritt, alltså utan stängsel, vilket gör att rovdjursattacker är vanligare där även om de har färre rovdjur.

– Där har det visat sig att en stor del av attackerna mot får görs av tamhundar. Även enkätundersökningar i Sverige har visat att det är vanligt med hundattacker och det hanteras på ett helt annat sätt än rovdjursattacker, säger Maria Levin.

ANNONS