Så planerar svenskarna att resa i sommar

Utlandsresorna väntas ta fart i höst

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-12

Det blir en sommar i Sverige, igen.

Det är den övergripande bilden i Aftonbladets rundringning – men läget kan ändras snabbt.

– Vi tror att vi kommer att landa någonstans på 70 procent av en normal sommar, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui.

De allra flesta svenskar spenderade sommaren 2020 innanför rikets gränser.

Researrangören TUI hade till exempel en bokningsgrad på 10 procent av en normal sommar. Grand Tours, som riktar sig mot en äldre målgrupp, avbröt den sista utlandsresan den 14 mars 2020 och sålde inga fler på resten av året, för att nämna ett annat exempel.

Sveriges mål var ursprungligen att alla vuxna skulle erbjudas vaccin före midsommar. Målsättningen har nu har nu flyttats fram till 15 augusti. Av allt att döma kommer coronapandemin påverka livet även denna sommar.

Äldre avvaktar med att boka sommarresor, fast de fått vaccin.

Grand Tours: De äldre avvaktar till augusti och hösten

Aftonbladet har frågat researrangörerna Tui och Grand Tours, samt Svenska turistföreningen (STF) hur svenskarna bokat sommarresor.

Grand Tours är inriktat på resor för en äldre målgrupp, och är även researrangör åt Pensionärernas riksorganisations medlemsförening.

– Det finns en tendens till ljusning. Folk vill resa. Men sommaren ser generellt ut såhär – man reser främst i Sverige, och från augusti och framåt bokar man resor till Europa, säger Cecilie Eslander, vd för Grand Tours.

Eftersom de äldre har nått längst i vaccineringen hade man kunnat tro att de skulle resa utomlands tidigare än så. Men så ser det inte riktigt ut för Grand Tours.

– Det är ju ingenting mot vad det brukar vara ett vanligt år. Det är småsiffror. Men det är en liten tendens att vi håller oss hemma tills vi känner oss säkra, och i augusti och i höst så åker vi.

Att erbjuda Sverigeresor är något helt nytt för företaget i och med pandemin.

– Det är tydligt att många vill semestra i Sverige, och det är väldigt mycket aktivitetsresor. Spela boule, spela bridge, vandra, umgås men gärna utomhus. Det är mycket för gemenskapen man reser, man vill träffa andra.

Grand Tours, liksom många andra researrangörer, har infört en mer generös av- och ombokningspolicy. Vilket gör att många ändrar sina bokningar utifrån tendensen i samhället.

Överlag märker vd:n av att många längtar efter att göra nåt roligt och komma ut på resa.

– Det har varit ett superhemskt år för pensionärerna, men de är också väldigt positiva när det vänder. Det är roligt när de ser ett ljus i tunneln, säger Cecilie Eslander.

Bokningarna till utlandet beror på situationen i samhället, enligt Tui.

Tui: Sista minuten-bokning, höstresor – och rekord i Thailandsresor

Hos Tui, som är flitigt anlitat för flygresor till solen, står bokningen lite och stampar.

– Bokningsläget följer situationen i Sverige och tonen i samhället, kan man säga. När vaccinet rullades ut och det var en del positiva nyheter kom det in väldigt mycket bokningar på kort tid. Sedan när det kom lite mer negativa nyheter om att vaccinet försenas, då stannade det av litegrann, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui i Norden.

Hittills ligger bokningen på 10–20 procent av en ”vanlig” sommar, men prognosen är att det till sist kommer uppgå till cirka 70 procent.

– Vi tror att väldigt många kommer att boka väldigt nära inpå avresa.

Adam Györki, kommunikationschef på nordiska TUI.

Även Tui ser en trend av ökat resande i slutet av sommaren och i höst. Och försäljningen av Thailandsresor i vinter rapporteras vara den högsta på sju år.

– Väldigt många har bokat en resa till i höst. Så hösten ser ut som ett normalår, det är sommaren som är avvaktande. När vi frågar varför man väntar, då är det vaccinet som man väntar på.

För de som inte vaccinerats godtas i nuläget ett negativt coronatest i alla länder som Tui arrangerar resor till, enligt Adam Györki.

Sammantaget är förhoppningen att sälja betydligt fler utlandsresor i sommar än förra sommaren, då försäljningen beräknades till 10 procent av ett normalår.

– Trots att vaccinmålet är uppskjutet är det en hel del som kommer att få vaccin under våren och kommer kunna resa under sommaren, framförallt de som tillhör den lite äldre gruppen. Och sedan ser vi att den lite yngre gruppen har ju rest under året, med pcr-test, och det har fungerat väldigt bra, säger Adam Györki på Tui.

Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig på STF.

STF: Rusning till Österlen, Gotland, fjällen och Höga kusten

I den hårt drabbade svenska turistnäringen känner Svenska turistföreningen tillförsikt. Av de 250 boenden som är anslutna till STF är det något enstaka som gått omkull under det gångna året.

Många näringsidkare led hårt av inställda gruppresor, bröllop och konferenser – men situationen räddades upp någorlunda av en stark julimånad.

– 2020 var ett år som vi gärna vill glömma. Men om vi jämför med samma vecka som den här 2019 så ligger vi ungefär 9 procent bättre. Sen är det vissa platser, och framförallt boenden som ligger naturnära – som fjällen, Österlen, Gotland, Höga kusten – de ligger nästan på 20 procent bättre än 2019, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig.

Vandringstrenden och att semestra i naturen håller alltså i sig – medan boenden i storstäderna har det betydligt svårare.

– Så det går inte att säga att det är jättebra i hela landet. Vissa sticker ut, medan andra inte har en enda bokning. Sedan är den stora skillnaden också att merparten av alla boenden har dragit ned på antalet bäddar för att det ska bli tryggt och säkert.

En annan trend är att folk delar upp sin semester – även om ”juli alltid är juli” och väntas ha högt tryck.

– Man kanske inte tar fyra veckor på raken utan sprider ut sin semester istället. Och folk som jobbar i sjukvården kanske inte kan ta den semestern heller. I september 2020 var det mycket mer folk än vad det brukar vara, men inte fler gäster eftersom det är då många från hela Europa brukar komma till oss.

Även Jenny Engström på STF hänvisar till att av- och ombokningsreglerna överlag är mer generösa än vanligt. Men kolla upp vad som gäller innan du bokar.

– Jag tycker att man ska våga drömma, och våga skapa sina semesterminnen. Så man inte sitter där om tio år och undrar, vad gjorde vi egentligen 2021? säger Jenny Engström på STF.

Resorna till fjällen fortsätter vara rekordmånga.

Följ ämnen i artikeln