Positiva resultat om möjligt malariavaccin

Grim Berglund/TT

Publicerad 2021-04-23

De första och preliminära undersökningarna av ett nytt vaccin mot malaria har visat positiva resultat, skriver forskare i vetenskapstidskriften Lancet.

I ett kliniskt test i mindre skala i Burkina Faso har visat att vaccinet ger ett skydd på uppemot 77 procent. Gruppen har bestått av 450 små barn som ingick i undersökningen och som inleddes 2019. Resultaten följdes upp under ett år, skriver forskarna på institutet Jenner vid Oxford university i ett uttalande på fredagen.

Vaccinet, kallat R21/Matrix-M, har endast testats i en så kallad fas 2-undersökning, och forskare planerar genomföra en fas 3-undersökning med 4 800 barn i fyra afrikanska länder, rapporterar Reuters.

– Studien är intressant, säger professor Mats Wahlgren vid Karolinska institutet i Solna.

Wahlgren, som är parasitolog och bedrivit banbrytande forskning om malariaparasiter, poängterar att han inte hunnit granskat primärdata i studien,.

Han understryker samtidigt betydelsen av att få fram ett vaccin mot malaria.

Professor Adrian Hill, som leder Jenner-institutet där forskningen bedrivs, säger att resultaten är viktiga i den globala kampen mot malaria. Institutet är detsamma som varit med att utveckla vaccinet mot coronavirus som framställs av Astra Zeneca.

– Vi måste bygga vidare på detta (malarivacaccin) . . ., vi måste granska alla signaler om säkerhet, men jag tror att oddsen är på vår sida, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Gruppen på 450 barn delades upp i tre grupper. En fick vaccinet i en högre dos, en grupp fick en lägre dos, och en fick ett annat vaccin, skriver Reuters.

Varken forskare eller de unga försökspersonernas anhöriga kände till vilka som fått vaccinet.

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt som mål att få fram ett vaccin mot malaria som har ett skydd på minst 75 procent. Ett tidigare vaccin som tagits fram av läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, Mosquirix, har nått ett skydd på 30 procent.

Enligt FN dör omkring 400 000 människor årligen av malaria.