Nya rön om neandertalar-gener och covid-19: ”Tveeggat svärd”

Publicerad 2021-02-18

För några månader sedan kom nyheten att en gen från neandertalarna ökar risken att bli svårt sjuk i corona.

Nu har samma forskare hittat en annan neandertalar-gen som i stället skyddar mot allvarlig covid-19.

– Vårt arv från neandertalare är ett tveeggat svärd, säger forskaren Hugo Zeberg vid Karolinska institutet.

Vetenskapsvärlden har i snart ett år sökt svar på varför vissa blir svårt sjuka i covid-19 medan andra klarar sig lindrigt undan. I höstas adderade forskare vid Karolinska institutet och tyska Max Planck–institutet en ny bit till pusslet:

En gen på kromosom 3 som ökar risken för svår covid-19 kunde knytas till neandertalarna. Den finns hos halva befolkningen i södra Asien och hos var sjätte europé. Däremot saknas den i stort sett helt i Afrika och östra Asien.

– Det visar sig att denna genvariant har kommit över från neandertalarna till moderna människor när de blandade sig med varandra för kanske 60 000 år sedan. I dag har de människor som bär denna genvariant upp till tre gånger högre risk att hamna i respirator om de smittas av det nya coronaviruset sars-cov-2, sa Hugo Zeberg på institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet när studien presenterades i oktober.

”Vårt arv från neandertalare är ett tveeggat svärd”, säger forskaren Hugo Zeberg.

Så mycket minskar risken

Han genomförde forskningen tillsammans med Svante Pääbo vid Max Planck-institutet. Nu kan samma duo visa att neandertalarna även bidragit med en gen som skyddar mot allvarlig covid-19.

Undersökningen, som publiceras i tidskriften PNAS, kretsar kring en dna-sekvens på kromosom 12. Generna i den här regionen reglerar aktiviteten av ett protein som bryter ner virus och den variant som är nedärvd från neandertalarna tycks göra proteinet mer effektivt, uppger Karolinska institutet.

Forskarna kan visa att den nya genen minskar risken för iva-vård med covid-19 med 20 procent.

– Det här visar att vårt arv från neandertalare är ett tveeggat svärd. De har gett oss genvarianter som vi kan vara tacksamma för, men också andra varianter som vi kan förbanna dem för, säger Hugo Zeberg.

Ökat sedan istiden

Den nyfunna genen har ökat i frekvens sedan senaste istiden och finns nu hos hälften av alla människor utanför Afrika.

– Det är slående att den här neandertalvarianten har blivit så vanlig. Det talar för att den varit gynnsam också i det förgångna. Det är också slående att vi hittat två neandertalvarianter med motsatta effekter vid covid-19. Kanske var deras immunsystem anpassat till andra patogener än vårt, säger Svante Pääbo.

Skelett av neandertalmänniska, i förgrunden, och modern människa, i bakgrunden. De två arterna samexisterade i Europa under en period av 5 000 år.

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen