Zelenskyjs man ny premiärminister i Ukraina

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Parlamentet i Ukraina godkände på torsdagen president Zelenskyjs förslag till premiärminister – den 35-årige juristen Oleksij j Hontjaruk (stående i bilden).

Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj har vind i seglen – och noviser vid rodret.

I samband med att parlamentet öppnade i Kiev på torsdagen utnämndes den blott 35-årige Oleksij Hontjaruk till landets premiärminister.

Hontjaruk har redan arbetat med ekonomiska frågor inom regeringen, men endast i tre månader.

Den unge juristen har hittills hållit en låg profil och beskrivs som en doldis. Av kollegor har han både kallats lagspelare och arbetsnarkoman. Nyhetsbyrån AFP skriver att han är anhängare av liberala politiska reformer.

Hontjaruk ersätter den tidigare premiärministern Volodymyr Hrojsman, som redan i maj meddelade sin avgång.

Utnämningen av Oleksij Hontjaruk ligger i linje med president Zelenskyjs uttalade ambition att få in nya krafter i den ukrainska politiken.

Drömläge för Zelenskyj

Mycket tycks för övrigt gå 41-årige president Volodymyr Zelenskyjs väg just nu. Han är själv politisk novis men hans popularitet har nått rekordhöga nivåer efter bara drygt hundra dagar vid makten. Och det nyöppnade parlamentet domineras av hans nystartade parti.

Efter två osannolikt lyckade val – storseger i presidentvalet i april tätt följt av en tryggad absolut egen majoritet i parlamentsvalet i juli – har Volodymyr Zelenskyj ett läge som ukrainska politiker tidigare bara kunnat drömma om.

70 procent av 2 000 tillfrågade ukrainare säger i en ny nationell opinionsundersökning av Ilko Kutjeriv Democratic Initiatives Foundation att han är den politiker de litar mest på.

– Zelenskyjs "smekmånad" fortsätter. Det är den högsta siffran hittills, säger Iryna Bekesjkina, institutets chef, till Kyiv Post.

Det nya parlamentet samlades för första gången på torsdagen och med 254 av 424 mandat domineras det av Zelenskyjs nystartade parti Folkets tjänare – en aldrig tidigare skådad situation i Ukraina.

Nya ledamöter

Liksom Zelenskyj själv, som blev känd för allmänheten som skådespelare och komiker, saknar en stor del av partiets nya ledamöter politisk erfarenhet. Samtliga har dock gått en snabbkurs under sommaren i politik och ekonomi, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Dessa nya ledamöter är inte belastade av det politiska spelet – men det återstår att se hur lojala de är med partiet i längden. Det svänger snabbt i ukrainsk politik, och om Zelenskyjs popularitet dalar kan partidisciplinen urholkas.

Den nya politiska kartan innebär en kraftigt försvagad prorysk falang – trots att oppositionsplattformen För livet, som bildades i fjol, är parlamentets näst största parti.

100 dagar

Volodymyr Zelenskyj har tillbringat mycket tid på internationella statsbesök under sina första månader som president. I möten med såväl diverse statschefer som Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken har han varit tydlig med sin avsikt att harmonisera Ukraina med väst, enligt Jakob Hedenskog.

Ett av Volodymyr Zelenskyjs vallöften var att förhandla fram fred med Ryssland, som sedan flera år finansierar och stödjer proryska separatistrebeller som krigar mot militären i östra Ukraina. Ryssland ockuperar också Krimhalvön.

Kritiker, å sin sida, har tvivlat på Zelenskyjs förmåga att stå upp mot Vladimir Putin.

– Zelenskyj har visserligen inte träffat Putin än, men att döma av de två telefonsamtalen dem emellan tycks han ha hållit en kraftfull linje – bland annat har han avfärdat Rysslands krav på konstitutionella reformer i Ukraina som skulle ge en särskild status för de ockuperade territorierna. Han tycks ha satt sig i viss respekt, vilket gör det svårt för Putin att avfärda honom som ett mähä och en oerfaren pajas, säger Jakob Hedenskog.

Publicerad: