Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap

TT

Publicerad 2020-05-29

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Arkivbild.

Storbritannien öppnar för att låta drygt 300 000 hongkongbor bli brittiska medborgare, om inte Kina drar tillbaka den säkerhetslag som väckt protester under veckan.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab har enligt Financial Times lovat att förlänga visumreglerna för de i Hongkong som har ett speciellt brittisk pass, BNO, avsett för hongkongbor som bodde i regionen när den överlämnades till Kina 1997.

Raab säger att detta sker om inte Kina drar tillbaka den omstridda säkerhetslag för Hongkong som under torsdagen fick grönt ljus i den kinesiska folkkongressen.

– Om Kina fortsätter på den inslagna vägen och implementerar säkerhetslagen kommer vi att tillåta innehavarna av BNO-pass att komma till Storbritannien och ansöka om att få arbeta och studera under tolv månader och det i sig öppnar för medborgarskap, säger Raab.

De invånare som har BNO-status har i dag rätt att söka brittisk konsulär hjälp, men är inte brittiska medborgare.

En talesperson för Downing Street säger till Financial Times att "Vi har varit väldigt tydliga med att säkerhetslagarna riskerar att underminera principen om "ett land, två system".

Den principen, som slogs fast vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997, innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.