16-årige Carl knivdödades – nu åtalas 17-åring

Publicerad 2020-02-25

Carl blev bara 16 år. Han höggs ihjäl under ett bråk i Uppsala.

– Det här är en väldigt tragisk händelse, säger åklagare Johan Strömbäck.

Nu åtalas en 17-åring för mord.

– Han förtjänade inte det här. Han förtjänade inte att bli mördad. Carl var världens snällaste människa och ville alltid alla väl, har Carls mamma tidigare berättat.

”Hugget träffade i hjärtat”

Den 10 januari hade en 17-åring stämt träff med två personer i Björklinge utanför Uppsala.

– 17-åringen ska ha hotat de här två personerna med kniv. En av personerna ringde till Carl som kom till platsen. Ganska omgående uppstod handgemäng och i samband med det fick Carl ett knivhugg i bröstet, säger åklagare Johan Strömbäck.

– Hugget träffade i hjärtat och ledde till Carls död.

Carl blev 16 år gammal.

Åklagaren vill inte gå in på detaljer om varför personerna hade stämt träff. 17-åringen kunde snabbt gripas, och även kniven har beslagtagits.

Nu åtalas 17-åringen för mord. Han åtalas även för två fall av olaga hot.

Advokaten: Han blev påhoppad bakifrån

Om straffvärdet, säger åklagaren:

– För en vuxen person är normalpåföljden numera 14 års fängelse för mord, men i och med att han bara är 17 år blir det ganska mycket reduktion, säger Johan Strömbäck.

– Det här är en väldigt tragisk händelse.

17-åringen företräds av advokat Johan Åkermark, som säger:

– Hans inställning är att han förnekar brott på grund av att han blev påhoppad bakifrån och befann sig alltså i en nödvärnssituation. Han har varken haft uppsåt att döda eller skada målsäganden, och det är allt jag har att säga i nuläget.

17-åringen åtalas även för våldtäkt mot barn, då han vid flera tillfällen ska ha haft samlag med en person som är under 15 år.