Polisen utreder samband mellan 25 misstänkta mordbränder i Lund

Publicerad 2020-07-17

Det har varit 25 misstänkta mordbränder i Lund sedan den 15 mars.

Polisen utreder nu ett eventuellt samband mellan bränderna i kommunen och har startat en regional särskild händelse.

– Det här skapar väldigt mycket rädsla bland invånarna, Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i region Syd.

Den senaste i raden av misstänkt anlagda bränder i Lund skedde under natten till fredagen. Då var det Palettskolan som brann för andra gången. Polisen misstänker att nattens brand kan ha varit anlagd.

– Det finns starka misstankar åt det hållet. Palettskolan hade en brand den åttonde maj. Det är inte bara skolor som drabbas utan även andra byggnader, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i region Syd.

Utreder samband

Enligt henne har det varit omkring 25 bränder i kommunen sedan den 15 mars som polisen misstänker kan ha varit anlagda. Polisen undersöker nu ett samband mellan bränderna

– Varje brand utreds för sig. Men vi måste titta på det här ur ett övergripande perspektiv. Det här är ett mycket svårt arbete, vi jobbar med regelbundna uppdateringar parallellt med utredningsarbetet. Sen jobbar vi med det vi kallar för inre spaning, och det talar vi inte så mycket om utåt, säger Ewa-Gun Westford.

En 17-årig pojke kunde tidigare i juli gripas, misstänkt för en av mordbränderna. Den personen är inte frihetsberövad men misstankarna kvarstår mot honom. För de övriga bränderna har polisen inte någon misstänkt.

Ewa-Gun Westford säger att situationen i Lund är oroväckande och nu vädjar hon om hjälp från allmänheten för att få stopp på mordbränderna.

– Det här skapar väldigt mycket rädsla bland invånarna. När det gäller invånarna i Lund behöver vi få in alla iaktagelser vi kan få. Vi har stor hjälp av detektiven allmänheten

Väktare och värmekameror

Enligt henne har polisen ett tätt samarbete med kommunen mot dessa bränder. Håkan Nilsson är säkerhetschef på Lunds kommun. Han säger att de har i början av sommaren satte in extra åtgärder för att försöka få stopp på bränderna.

– Vi har bland annat satt in väktare som patrullerar det vi kallar för kommunala objekt, men de har särskild koll på skolorna i kommunen. Vid tre tillfällen har väktarna kunnat släcka eller förhindra att bränderna blir större. Det hör inte till vanligheten och är en effekt av att de patrullerar i kommunen, säger han.

Han säger även att kommunen bland annat har satt in värmekameror, utökat öppettider, fört dialog med föräldrar och elever och att de har veckomöten om bränderna där bland annat polisen medverkar.

– Säkerhet är en prioriterad fråga för oss. En brand på en skola för både elever, lärare, föräldrar och de som bor nära skolorna. Det här är inte alls bra, säger han.

Enligt en rapport från räddningstjänst Syd har det varit 17 skolbränder under första halvåret av 2020. Det är lika många som var i kommunen under hela 2018 och 2019 om automatlarm räknas bort. De slår också fast att bränderna är mer utvecklade än tidigare.

Följ ämnen i artikeln